Το γιγάντιο κόστος της πράσινης μετάβασης δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και την …απαλλαγή από τις εγκαταστάσεις των μη ανανεώσιμων, όπως η πυρηνική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόστος κατεδάφισης ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Γερμανία, το οποίο ανέρχεται σε ένα ολόκληρο δισ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να αναλάβει εν τέλει το ίδιο το κράτος (καθώς δεν μπορεί να το σηκώσει το κρατίδιο το οποίο το φιλοξενεί, αλλά ούτε η εταιρεία εκμετάλλευσης του!), φορτώνοντας το ακόμη περισσότερο με τα ασήκωτα βάρη της πράσινης μετάβασης.

Ο λόγος για τον πυρηνικό σταθμό στο Hamm-Uentrop της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από το 1989 και έχει αρχίσει να αποτελεί ένα δαπανηρό βάρος για το δημόσιο ταμείο. Σύμφωνα με την τοπική υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μόνα Νόιμπαουρ (Mona Neubaur – Πράσινο Κόμμα), η εταιρεία λειτουργίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την αφερεγγυότητα. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW) πρέπει τώρα να παρέμβει και να αναθέσει σε εταιρείες να οργανώσουν την κατεδάφιση του εργοστασίου αντί της εταιρείας λειτουργίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος της αποξήλωσης του εργοστασίου θα ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Νόιμπαουρ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη (5/9/24) ότι θα διαβιβάσει τα νομοσχέδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι γνώστες αναφέρουν ότι το κρατίδιο της NRW έχει πολλές πιθανότητες να μετακυλήσει το κόστος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η Νόιμπαουρ δήλωσε την Πέμπτη στην οικονομική επιτροπή του κοινοβουλίου του κρατιδίου NRW ότι η διαχειρίστρια εταιρεία είχε ενημερώσει την εποπτική αρχή πυρηνικών του κρατιδίου ότι η οικονομική της ρευστότητα «διακυβεύεται έντονα». Η λειτουργούσα εταιρεία σκοπεύει να «καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Νόιμπαουρ. Ως εκ τούτου, προετοιμάζονται για την αφερεγγυότητα της εταιρείας και ήδη αναζητούν εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα καθήκοντα της λειτουργούσας εταιρείας. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την προετοιμασία της αποσυναρμολόγησης του εργοστασίου.

Η Νόιμπαουρ τόνισε ότι την οικονομική ευθύνη φέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Καθώς το κράτος εφαρμόζει τον νόμο περί ατομικής ενέργειας για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα διεκδικήσουμε το κόστος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», συνέχισε. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (NRW) μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 104α παράγραφος 2 του βασικού νόμου. Σε αυτό αναφέρεται: «Εάν τα ομόσπονδα κρατίδια ενεργούν για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει τις δαπάνες που προκύπτουν».

Η RWE είναι ένας από τους μετόχους

Οι μέτοχοι της εταιρείας εκμετάλλευσης είναι ο προμηθευτής ενέργειας RWE και διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Stadtwerke Aachen. Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι η εταιρεία λειτουργίας θα έπρεπε να πληρώσει για την κατεδάφιση. Αυτό είναι πραγματικά σωστό, αλλά σε περίπτωση αφερεγγυότητας, η υποχρέωση ανάληψης των εξόδων αποσυναρμολόγησης δεν θα ισχύει πλέον. Η RWE δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση και παρέπεμψε στην εταιρεία εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Handelsblatt. Η λειτουργούσα εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η υποχρέωση υποβολής αίτησης αφερεγγυότητας ήταν επικείμενη φέτος.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ απέρριψε αγωγή που είχε ασκήσει η εταιρεία εκμετάλλευσης, με την οποία ζητούσε να διαπιστωθεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ήταν υποχρεωμένα να αναλάβουν το κόστος της κατεδάφισης. Η διαχειρίστρια εταιρεία επικαλέστηκε μια συμφωνία-πλαίσιο που είχαν συνάψει το 1989 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο με την διαχειρίστρια εταιρεία.

Την περασμένη Παρασκευή (6/9/24), η εταιρεία εκμετάλλευσης ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την κατάσταση της ανεπίλυτης χρηματοδότησης των υπολειπόμενων εργασιών του ερευνητικού έργου που κάποτε ξεκίνησε και προωθήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του κρατιδίου NRW».

Ο αντιδραστήρας βρισκόταν σε δοκιμαστική λειτουργία για τρία χρόνια

Ο αντιδραστήρας στο Hamm-Uentrop έχει βεβαρημένο ιστορικό. Πρόκειται για τον λεγόμενο αντιδραστήρα υψηλών θερμοκρασιών με βοτσαλωτή κλίνη, τον μοναδικό του είδους του στη Γερμανία. Λειτουργούσε με σφαιρικά στοιχεία καυσίμου και είχε ισχύ 300 μεγαβάτ (MW). Η ιδέα σχεδιάστηκε για να πληροί ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας. Ο αντιδραστήρας αναπτύχθηκε από ερευνητές της NRW. Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ήλπιζαν να επιτύχουν υψηλές θερμοκρασίες για βιομηχανικές εφαρμογές. Συγκρίσιμες ιδέες εξακολουθούν να επιδιώκονται σήμερα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 1971 με πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του κρατιδίου NRW. Το 60% του κόστους κατασκευής ανέλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το υπόλοιπο το κρατίδιο NRW και οι μέτοχοι. Στόχος του έργου ήταν η δοκιμή της τεχνολογίας για μετέπειτα εμπορική εφαρμογή. Ο αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας το 1989 μετά από μόλις τρία χρόνια δοκιμαστικής λειτουργίας.

Διαβάστε ακόμη