Την απόφαση να μην αποδεχτούν την κατασκευή και λειτουργία νέων βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού, περιλαμβανομένου και του ασφαλτικού, έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Εννέα Κοινοτήτων Περιοχής Βασιλικού.

Οι εννέα κοινοτάρχες (Καλαβασού, Πεντακώμου, Ασγάτας, Μαρί, Τόχνης, Ζύγι, Μαρώνι, Ψεματισμένου και Χοιροκοιτίας) αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν στα μέτρα αυτά μετά την απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής να γνωματεύσει θετικά για την κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από τις τρεις αιτήσεις που είχε ενώπιόν της.

Οι εννέα κοινότητες περιοχής Βασιλικού είναι έντονα αρνητικές στην αδειοδότηση νέων εγκαταστάσεων στην περιοχή Καλαβασού, καθώς η περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη από την ύπαρξη του ενεργειακού κέντρου, την λειτουργία λατομείων, της τσιμεντοποιίας βασιλικού, των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, του ΟΕΔΑ Λεμεσού, μονάδες διαχείρισης απόβλητων, αποθήκευση ασφάλτου, κ.λπ.

Στην ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού εντός του οποίου λειτουργούν τα παρακάτω έργα:

● Τσιμεντοποιείο Βασιλικού και λιμένας Βασιλικού

● Εγκατάσταση διαχείρισης ελαιωδών υγρών αποβλήτων πλοίων Ecofuel

● Ηλεκτροπαραγωγός σταθμός ΑΗΚ, θαλάσσιες εγκαταστάσεις (Single Point Mooring, Water intake, thermal outfall)

● Εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων (Petrolina, VTTV και ΕΛΠΕ/ Yugen)

● Αποβάθρα της εταιρείας VTTV

● Λιμενίσκος της εταιρείας Αρχιρόδον

● Προβλήτας της εταιρείας Σκύρα Βάσας (με προσωρινή άδεια εγκατάστασης)

● Υδατοκαλλιέργειες

● Νέος Πυροσβεστικός Σταθμός

● Εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής υγραερίου LPG (VLPG, ΕΛΠΕ)

● Εγκαταστάσεις αποθήκευσης ασφάλτου (bitumen).

Σημειώνεται επίσης ότι στην περιοχή του Ενεργειακού Κέντρου είναι προγραμματισμένες:

● Εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων (ΚΟΔΑΠ, ΒΡ και Exxon Mobil)

● 2 ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί

● Νέο Οδικό δίκτυο

● Δίκτυα σωληνώσεων καυσίμων, πυρόσβεσης, υπηρεσιών κλπ

● Ειδικό Κέντρο Ασφαλείας

● Επέκταση λιμένα Βασιλικού στα ανατολικά

● Επέκταση/ κατασκευή νέου στρατιωτικού λιμένα στα δυτικά

● Σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου (ΣΥΦΑ) για εξαγωγές

● Εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (νέα αποβάθρα, χερσαίες υποδομές και πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU-LNG)

● Εγκαταστάσεις αγωγού φυσικού αερίου EastMed (υποθαλάσσιοι και χερσαίοι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, σημείο προσαιγιάλωσης, σταθμός μείωσης της πίεσης/ μετρητικός σταθμός (decompressor station/ metering station), σταθμός συμπίεσης/ μετρητικός σταθμός (compressor station/ metering station).

● Αγκυροβόλιο και υποθαλάσσιοι αγωγοί εισαγωγής υγραερίου LPG.

Σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί τρεις αιτήσεις για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή.

Η Περιβαλλοντική Αρχή συνηγορεί στην κατασκευή και λειτουργία μόνο ενός εκ των τριών έργων και συγκεκριμένα στο έργο «Κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, της εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd», με την προϋπόθεση της τήρησης των όρων που έθεσε στην περιβαλλοντική γνωμάτευση.

Σημειώνεται ότι η υποβολή Πολεοδομικής Αίτησης από την εταιρεία Prometheas Asphalt Ltd προηγήθηκε έναντι των Πολεοδομικών Αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες Iacovou Asphalt Ltd και Cyfield Asphalt Ltd.

Διαβάστε ακόμη