Δήλωση με την οποία ζητά μία ολοκληρωμένη αγορά δυναμικότητας υπέβαλε χθες (6/9/24) στο γερμανικό Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος των Βιομηχανιών Ενέργειας και Ύδρευσης (BDEW) της Γερμανίας. Η Kerstin Andreae, πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του BDEW, εξηγεί πως ο BDEW έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνει πως «ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι κεντρικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού ενεργειακού εφοδιασμού με προοπτική για το μέλλον. Η πορεία που χαράζουμε σήμερα θα διαμορφώσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, είναι σημαντικό οι μελλοντικοί κανονισμοί για τον σχεδιασμό της αγοράς να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Πρέπει να υποστηρίζουν την αρχή της αγοράς και να διατηρούν το κόστος και την πολυπλοκότητα όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Με αυτές τις προϋποθέσεις κατά νου, ο BDEW ανέλυσε εντατικά τις προτάσεις που παρουσίασε το γερμανικό Υπ. Ανάπτυξης στο έγγραφο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».
Επενδυτικό πλαίσιο για τις ελεγχόμενες δυναμικότητες
Από πλευράς γερμανικού Υπ. Ανάπτυξης, λέγεται πως «ειδικότερα, ο ενεργειακός τομέας συζήτησε εντατικά τις επιλογές για έναν μηχανισμό δυναμικότητας που παρουσίασε και, βασιζόμενος σε αυτές, υπέβαλε μια περαιτέρω αναπτυγμένη πρόταση. Το γερμανικό Υπ. Ανάπτυξης ζητά μια ολοκληρωμένη αγορά δυναμικότητας (ICM) στην οποία το κράτος είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό του επιπέδου ασφάλειας του εφοδιασμού και όλες οι τεχνολογίες συμπεριλαμβάνονται στην εκπλήρωση αυτού».
Οι βιομήχανοι της ενέργειας τονίζουν πως «το κράτος θέτει το πολιτικό και νομικό πλαίσιο, οι εταιρείες επενδύουν και παρέχουν τις απαραίτητες δυνατότητες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ευελιξία (φορτίου). Κατά την άποψή μας, δεν είναι ούτε πρακτικά εφικτό ούτε συστηματικά σωστό να ανατεθεί η κρατική ευθύνη για τον καθορισμό του επιπέδου ασφάλειας του εφοδιασμού στους περιφερειακούς προμηθευτές ενέργειας, σε εκατοντάδες διαχειριστές ομάδων εξισορρόπησης».
Σύμφωνα με τους Γερμανούς βιομηχάνους της ενέργειας και της ύδρευσης, «η ολοκληρωμένη αγορά δυναμικότητας περιλαμβάνει όλες τις τεχνολογίες και τις λύσεις. Ενσωματώνει καθιερωμένα μέσα όπως η Συνδυασμένη θερμότητα και ενέργεια (Combined heat and power – KWKG) και είναι ταυτόχρονα ανοικτή σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες. Η ολοκληρωμένη αγορά δυναμικότητας είναι ένα σύστημα που μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα και με ασφάλεια δικαίου, εξυπηρετεί την ενεργειακή μετάβαση και επιτρέπει τον θεμιτό ανταγωνισμό».
Επενδυτικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ενέργειας και Ύδρευσης τονίζει πως «οι ευκαιρίες και κυρίως οι αναδυόμενες προκλήσεις της μελλοντικής προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) παρουσιάζονται επίσης με σαφήνεια και πληρότητα στο έγγραφο του γερμανικού Υπ. Ανάπτυξης. Το μελλοντικό καθεστώς επιδότησης πρέπει να προωθεί την αποδοτική για την αγορά ανάπτυξη μονάδων και να κατανέμει τις νέες μονάδες ΑΠΕ με τρόπο που να ωφελεί το σύστημα. Τα εξαρτώμενα από την παραγωγή μοντέλα στήριξης φαίνεται να είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό μόνο σε περιορισμένο βαθμό μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό και ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ενέργειας και Ύδρευσης υποστηρίζει την επιλογή ενός ανεξάρτητου από την παραγωγή μοντέλου στήριξης ως μελλοντικό σχεδιασμό στήριξης, υπό την προϋπόθεση ότι η μεθοδολογία της απορρόφησης των εσόδων που απαιτείται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και εφαρμόσιμη και χαμηλού κινδύνου για την υλοποίηση νέων μονάδων. Αυτό πρέπει να αναπτυχθεί από κοινού με τους φορείς της αγοράς και τις ενώσεις».
Από την ίδια πλευρά τονίζεται ότι «δεδομένου ότι η εφαρμογή έως τον Ιανουάριο του 2027 δεν φαίνεται ρεαλιστική, ο σύνδεσμος των βιομηχανιών ενέργειας τάσσεται υπέρ της αρχικής υιοθέτησης ενός μοντέλου που είναι πιο κοντά στο υφιστάμενο μοντέλο, όπως η λεγόμενη διμερής σύμβαση για διαφορές με διάδρομο αγοραίας αξίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιδοτούνται οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και όχι οι περίοδοι, όπως συμβαίνει σήμερα».
«Κατά την εφαρμογή καθεμιάς από τις προτεινόμενες επιλογές, ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος των Βιομηχανιών Ενέργειας και ΄Ύδρευσης πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για τις ΑΠΕ και ότι διατηρείται υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στη Γερμανία ως τόπο επενδύσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εντατικού διαλόγου με τη βιομηχανία».
Διαβάστε ακόμη