Ένα έργο ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 600 MW έχει λάβει άδεια σχεδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε όρους δυναμικότητας μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του έργου Island Green Power μπορεί πλέον να προχωρήσει με την κατασκευή του εργοταξίου κλίμακας κοινής ωφέλειας.

Το έργο Cottam Solar Project έλαβε εντολή έγκρισης ανάπτυξης (Development Consent Order – DCO) στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και μια μακρά διαδικασία εξέτασης. Στην Αγγλία, τα έργα με δυναμικότητα μεγαλύτερη από 50 MW πρέπει να υπογραφούν από το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενός (DESNZ), μετά από εξέταση από την επιθεώρηση σχεδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η DCO για το έργο Cottam Solar Project είναι η τέταρτη εντολή συναίνεσης που εκδίδει ο υπουργός DESNZ Ed Miliband από τον Ιούλιο του 2024 που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των DCO που έχουν χορηγηθεί σε ηλιακά έργα στην Αγγλία σε επτά, με την πρώτη να έχει χορηγηθεί στο ηλιακό έργο Cleve Hill ισχύος 373 MW το 2020.

Η απόφαση του Miliband να χορηγήσει την DCO έρχεται παρά τις τοπικές αντιδράσεις για το έργο, το οποίο θα εκτείνεται στα σύνορα του Lincolnshire και του Nottinghamshire. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με ζητήματα που κυμαίνονται από τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης έως οικολογικές ανησυχίες, όπως οι δεσμεύσεις του κατασκευαστή για τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση των οικοτόπων. Όταν τεθεί σε λειτουργία, ο σταθμός των 600 MW θα χρησιμοποιεί σύνδεση με το δίκτυο στον κοντινό υποσταθμό 400 kV του Cottam. Η υποδομή του δικτύου εξυπηρετούσε προηγουμένως τον ανθρακικό σταθμό Cottam ισχύος 2 GW που ανήκε στην EDF, ο οποίος απενεργοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το Cottam Solar είναι ένα από τα δύο μεγάλα ηλιακά έργα στην περιοχή που αναπτύσσει η Island Green Power. Το έργο West Burton Solar ισχύος 480 MW υπόκειται επίσης στην έγκριση της DCO. Η Επιθεώρηση Σχεδιασμού έχει ολοκληρώσει την εξέτασή της για την περιοχή και ο Υπουργός έχει προθεσμία μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2024 για να εκδώσει απόφαση. Ο καταιγισμός των DCO που εκδίδονται από τον DESNZ το 2024 συνοδεύεται από διαβούλευση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με πιθανές αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης μεγαλύτερων ηλιακών σταθμών στην Αγγλία. Λόγω της έντασης των πόρων που απαιτεί η απόκτηση DCO, λίγα έργα έχουν αναπτυχθεί στην κλίμακα 50 MW έως 150 MW. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αύξηση του ορίου για την έγκριση DESNZ στα 150 MW θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη συγκατάθεση με χαμηλότερο κόστος για τους προγραμματιστές, καθώς τα έργα θα διεκπεραιώνονται μέσω των συστημάτων σχεδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του κλάδου έχουν προθεσμία έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2024 για να απαντήσουν στη διαβούλευση για τον σχεδιασμό.

Διαβάστε ακόμη