«Μας έχουν προσεγγίσει η Ρωσία, η Ουκρανία και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να διευκολύνουμε τη συνέχιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αλίγιεφ στην ετήσια σύνοδο κορυφής Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας, σύμφωνα με το Montel. «Θέλουμε απλώς να στηρίξουμε αυτές τις χώρες και επίσης την Ουκρανία, διότι αν σταματήσει η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας, το σύστημα διανομής φυσικού αερίου θα παραλύσει απολύτως», είπε.
«Εάν αυτή η διαμετακόμιση σταματήσει, όπως έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, τότε αρκετές χώρες [της ΕΕ]… θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες με τη φυσική πρόσβαση στο φυσικό αέριο». Ο Αλίγιεφ παρέμεινε αισιόδοξος, αλλά δήλωσε ότι «θα ήταν πρόωρο για μένα να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες». Όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες με τρία ευρωπαϊκά κράτη για την αύξηση των εξαγωγών της προς αυτά.
«Ο αγωγός ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στην Ιταλία και στη διαδρομή διασχίζει πολλές χώρες με επεκτάσεις και διασυνδέσεις σε πολλές περιοχές», είπε.Τον Ιούλιο, οι Financial Times ανέφεραν ότι το ανακοινωμένο σχέδιο της χώρας να αντικαταστήσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας που προορίζονται για την Ευρώπη με το δικό της ενδέχεται να είναι ένα τέχνασμα για να αποκρύψει τις εξαγωγές από την πρώτη.
Νωρίτερα φέτος, η κρατική ενεργειακή εταιρεία Azeri του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε στο Montel ότι στοχεύει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 17% από τα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2026. Η ιταλική βιομηχανία προειδοποίησε πρόσφατα ότι μια περαιτέρω διαταραχή στις εναπομείνασες ρωσικές ροές θα μπορούσε να πλήξει την ασφάλεια του εφοδιασμού και να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Αν και ένα σημαντικό ποσοστό των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ έχει διακοπεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία εξακολουθούσαν να λαμβάνουν εξαγωγές εν μέσω μιας συμφωνίας διαμετακόμισης της Ρωσίας με την Ουκρανία, η οποία όμως επρόκειτο να λήξει στο τέλος του έτους.
Διαβάστε ακόμη