Η Δανία έκλεισε τον τελευταίο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κατάλογος των ευρωπαϊκών χωρών με τέτοιες εγκαταστάσεις συρρικνώθηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια. Όταν οι δυνάμεις της αγοράς καταπατούν τα επιχειρηματικά σχέδια, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα τείνει να επιταχύνεται. Η Δανία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό αιολικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, έχει πλέον απαλλαγεί από τον άνθρακα στον τομέα αυτό. Η Βρετανία έχει προγραμματίσει την έξοδό της για αυτόν τον μήνα. Η Σλοβακία έκλεισε την τελευταία της τέτοια εγκατάσταση τον Μάρτιο.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών δίσταζαν να καθορίσουν προθεσμίες για τον τερματισμό της χρήσης του στερεού ορυκτού καυσίμου. Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ανθρακικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, όλο και συχνότερα ζητούν να σταματήσουν, αντιμετωπίζοντας τον ανταγωνισμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποφέροντας από το κόστος των εκπομπών CO2 και άλλες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Στα τέλη Αυγούστου, η ενεργειακή εταιρεία Ørsted, με έδρα τη Δανία, έκλεισε το Esbjerg, την τελευταία μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ) με καύση άνθρακα. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας. Από το 2006, η εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει μεταβεί σε πιστοποιημένη βιώσιμη βιομάζα, προστίθεται στην ανακοίνωση. Τον Οκτώβριο του 2022 οι δανικές αρχές έδωσαν εντολή στην Ørsted να διατηρήσει τη λειτουργία της μονάδας 3 στο Esbjerg και να επανεκκινήσει την παροπλισμένη μονάδα 4 στο Studstrup, η οποία επίσης χρησιμοποιούσε κυρίως άνθρακα, και τη μονάδα 21 στις εγκαταστάσεις της στο Kyndby, η οποία έκαιγε επίσης πετρέλαιο. Οι δύο τελευταίες έκλεισαν επισήμως μαζί με την Esbjerg, επισήμανε η εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Ένα μεγάλο σιλό πελλετών ξύλου στο Studstrup ανακατασκευάζεται μετά από πυρκαγιά. Πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και η Ørsted δήλωσε ότι δεν θα έχει πλέον άνθρακα ως εφεδρικό καύσιμο. Στα τέλη Ιουνίου, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ratcliffe-on-Soar της Uniper έλαβε το τελευταίο φορτίο άνθρακα. Ο τελευταίος σταθμός άνθρακα της Βρετανίας πρόκειται να τερματίσει τη λειτουργία του στις 30 Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπλαση του χώρου ως τεχνολογικού και ενεργειακού κόμβου μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Η εταιρεία δήλωσε πέρυσι ότι θα παράγει εκεί υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θα φτάσει σταδιακά τα 500 MW σε δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στις αρχές του 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής του ενέργειας από άνθρακα, μετά το οποίο το μερίδιο μειώθηκε γρήγορα στο μισό και συνέχισε να συρρικνώνεται. Οι εν λόγω σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούνταν σχεδόν μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η σλοβακική εταιρεία ενέργειας Slovenské elektrárne τερμάτισε την παραγωγή στο εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας Vojany τον Μάρτιο, ολοκληρώνοντας τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη χώρα. Η εγκατάσταση λειτουργούσε ελάχιστα κατά τα τελευταία χρόνια λειτουργίας της. Η δουλειά έγινε ευκολότερη με την ολοκλήρωση του πυρηνικού αντιδραστήρα Mochovce 3. Οι εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού ξεκίνησαν αμέσως για την εκκαθάριση της περιοχής. Πιθανές εναλλακτικές λύσεις είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση μπαταριών, ένας μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας, η πράσινη παραγωγή υδρογόνου και η χρήση της υπάρχουσας τέφρας αποβλήτων στην κατασκευαστική βιομηχανία, αποκάλυψε η Slovenské elektrárne.

Ο κατάλογος των χωρών που παράγουν ενέργεια από άνθρακα έχει συρρικνωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ενέργειας της Σλοβενίας δήλωσε μόλις ότι χωρίς κρατική παρέμβαση, το μοναδικό εργοστάσιο άνθρακα της χώρας Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) θα χρεοκοπούσε μέχρι το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για να τον κρατήσει και πάλι στη ζωή. Η TEŠ διοικείται από την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού Holding Slovenske elektrarne ή HSE. Η Βουλγαρία έχει προβεί σε παρόμοια κίνηση για τη μοναδική της τέτοια κρατική εγκατάσταση. Η Κροατία και η Ρουμανία είναι μεταξύ των λίγων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επίσης προθεσμίες για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μετά το 2030, αλλά είναι απίθανο να αντέξουν τόσο πολύ. Μόνο η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και η Τουρκία θα παραμείνουν στην ήπειρο, αλλά η κατάσταση αλλάζει γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη