Οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία ανακουφίζουν τα προβλήματα κερδοφορίας τους λόγω των χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ημερήσια αγορά κερδίζοντας πρόσθετα έσοδα προσφέροντας στις επικουρικές αγορές – και η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, δήλωσαν αναλυτές στο Montel. Οι φορείς εκμετάλλευσης έχουν παρατηρήσει αυξημένη συμμετοχή σε αυτές τις αγορές – οι οποίες βοηθούν τους διαχειριστές δικτύου να διατηρήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και περιλαμβάνουν αγορές εξισορρόπησης και δευτερεύουσας εφεδρείας – από πέρυσι, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Οι ηλιακές και αιολικές μονάδες αύξησαν τη δραστηριότητά τους στην αγορά δευτερεύουσας εφεδρείας από ένα υπολειμματικό μερίδιο το 2022 σε επίπεδα περίπου 25% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Rodrigo Garcia, αναλυτής της Optimize Energy. Οι τεχνολογίες αυτές έχουν επίσης αυξήσει το μερίδιό τους στο 50% στην υπηρεσία εξισορρόπησης που ρυθμίζει τις περικοπές παραγωγής, δήλωσε ο Javier Pamos, διευθυντής προϊόντων της Aurora Energy Research στην Ισπανία.

«Βλέπουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν [τις επικουρικές αγορές] για να προσθέσουν λίγο επιπλέον στην παραδοσιακή ροή εσόδων τους, η οποία πωλούσε αποκλειστικά στην αγορά της επόμενης ημέρας», δήλωσε ο Garcia. «Βλέπετε όλο και πιο χαμηλές τιμές τις κεντρικές ώρες της ημέρας, όλο και περισσότερα ηλιακά συστήματα εγκαθίστανται και η τιμή που συλλαμβάνουν… γίνεται όλο και χαμηλότερη». Ένα ηλιακό περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να έχει κερδίσει επιπλέον 5-7% επιπλέον των εσόδων του από την αγορά spot με τη συμμετοχή στις επικουρικές υπηρεσίες το 2023, και «πολύ περισσότερο» φέτος, δήλωσε ο Garcia, ενώ ο Pamos δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει μια ηλιακή μονάδα να κερδίσει έως και 25% περισσότερο από την spot μόνο.

Οι ισπανικές spot τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο 50,83 ευρώ/MWh κατά το τρέχον έτος, έναντι 87 ευρώ/MWh πέρυσι. Η πτώση των τιμών ήταν ιδιαίτερα αισθητή την άνοιξη, με τον Απρίλιο να είναι ο φθηνότερος μήνας όλων των εποχών με μέσο όρο 13,67 EUR/MWh εν μέσω ισχυρής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη χώρα παρατηρείται ένα αυξανόμενο πρόβλημα πράσινης περικοπής και κανιβαλισμού των τιμών, το οποίο συμβαίνει όταν τα περιουσιακά στοιχεία παράγουν ενέργεια την ίδια στιγμή, μειώνοντας τις τιμές τις ώρες κατά τις οποίες λειτουργούν. Αυτό συνέπεσε με τη σταθερή αύξηση της ηλιακής και αιολικής ισχύος, σύμφωνα με τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού, οι δύο αυτές τεχνολογίες πρόκειται να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις επικουρικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Javier Lazaro, διευθυντής του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Appa. Θα μπορούσαν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά δευτερευουσών εφεδρειών στο 40% έως το 2025, συμφώνησε ο Γκαρσία, καθώς οι προγραμματιστές πρέπει να «διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους». Ωστόσο, η ανάπτυξη της αποθήκευσης μπαταριών θα μπορούσε επίσης να διαμορφώσει την εξέλιξη αυτών των αγορών, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. Η Ισπανία σχεδιάζει να τριπλασιάσει σχεδόν την τρέχουσα αποθηκευτική της ικανότητα – συμπεριλαμβανομένων των αντλητικών υδροηλεκτρικών και των ηλιοθερμικών – σε 22 GW έως το 2030 για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη