Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προτίθεται να συζητήσει με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη Σερβία, η οποία λήγει τον Μάρτιο του 2025. Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Βούλιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ. Η Σερβία, η οποία βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, έχει ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά φιλοδοξεί επίσης να ενταχθεί στην ΕΕ. Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή, καταδικάζοντας τη ρωσική στρατιωτική δράση, αλλά αρνούμενος να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Σερβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το πετρελαϊκό μονοπώλιο της NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική Gazpromneft, αν και επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Βούλιν δεν έκανε καμία αναφορά στις συνομιλίες για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά δήλωσε ότι ο Βούλιν διαβεβαίωσε τον Πούτιν για τη σχέση της Σερβίας με τη Ρωσία. «Η Σερβία υπό την ηγεσία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς … δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα επιβάλει ποτέ κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν θα επιτρέψει ποτέ να πραγματοποιηθούν αντιρωσικές ενέργειες από το έδαφός της», ανέφερε.

Ο Βούλιν, πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Σερβίας BIA, τελεί υπό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή βοήθησε τη Μόσχα στις «κακόβουλες» δραστηριότητές της και επειδή είχε διασυνδέσεις με έναν έμπορο όπλων και ένα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Ο ίδιος παραιτήθηκε από την BIA όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και έχει αρνηθεί τα αδικήματα. Η επίσκεψή του στη Ρωσία πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες αφότου το Βελιγράδι και η γαλλική Dassault Aviation συμφώνησαν για την αγορά 12 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων), μια κίνηση που θεωρείται σημαντική απομάκρυνση από τη Ρωσία, τον σημαντικότερο προμηθευτή όπλων της Σερβίας.

Διαβάστε ακόμη