Η Κομισιόν άνοιξε χθες πρόσκληση για υποβολή στοιχείων και δημόσια διαβούλευση, με την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν στους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ που σχετίζονται με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και ευρύτερα θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

Η διαβούλευση, η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών ερευνητών, ακαδημαϊκών, δεξαμενών σκέψης και άλλων εμπειρογνωμόνων, αλλά και ΜΚΟ, ομάδων συμφερόντων και πολιτών της ΕΕ, θα διαρκέσει 12 εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί στις 26 Νοεμβρίου.

Στόχος αυτού του «ελέγχου καταλληλότητας» είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας, της συνοχής, της συνάφειας και της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ των υφιστάμενων κανόνων για την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και την αυτονομία του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ. Οι βασικοί κανονισμοί που καλύπτονται από την εν λόγω πρωτοβουλία είναι ο κανονισμός για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και ο κανονισμός για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ισχύουν από το 2017 και το 2019 αντίστοιχα. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που λαμβάνονται στο πλαίσιο του REPowerEU αποτελούν επίσης μέρος του πεδίου εφαρμογής αυτού του ελέγχου καταλληλότητας.

Ο έλεγχος καταλληλότητας θα επιτρέψει στην Επιτροπή να αξιολογήσει τις επιδόσεις της αρχιτεκτονικής ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Είναι η κατάλληλη στιγμή για τον εντοπισμό συνεργειών, ελλείψεων και κερδών αποδοτικότητας εντός του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ και για την εξέταση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την COVID-19 και την ενεργειακή κρίση, καθώς και των δυναμικών αλλαγών που συντελούνται στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ.

Η αξιολόγηση του πλαισίου ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2024-2029, όπως η οικοδόμηση μιας νέας Ένωσης Καθαρής Βιομηχανίας και Ετοιμότητας.

Ενώ η πρόσκληση υποβολής στοιχείων αποσκοπεί στη συλλογή γενικών σχολίων σχετικά με το πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας, η δημόσια διαβούλευση αποσκοπεί στη συλλογή πιο στοχευμένων στοιχείων με ένα μείγμα κλειστών και ανοικτών ερωτήσεων. Η δημόσια διαβούλευση θα συμπληρωθεί από συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς μέσω ειδικών φόρουμ για τη συλλογή στοιχείων με πιο στοχευμένο τρόπο, για παράδειγμα μέσω των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής (ομάδα συντονισμού για την ηλεκτρική ενέργεια και ομάδα συντονισμού για το φυσικό αέριο).

Διαβάστε ακόμη