Ένα από τα βασικότερα ζητήματα τα οποία απασχολούν την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είναι το πόσο καιρό τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα θα μπορούν να πωλούνται παράγοντας κέρδος για την ίδια.

Το ζήτημα αυτό κινητοποιεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Volkswagen (VW), το οποίο ήδη προετοιμάζει απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων λόγω της αδύναμης ζήτησης.

Επίσης το ερώτημα αυτό είναι εκρηκτικό και από πολιτική άποψη. Οι λομπίστες και η Κομισιόν συζητούν εντατικά το αν η απαγόρευση πώλησης κινητήρων εσωτερικής καύσης που έχει οριστεί για το 2035 θα πρέπει να αμβλυνθεί για άλλη μια φορά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κλάδος απειλείται να εισέλθει σε μακρά ύφεση λόγω των αδύναμων στοιχείων πωλήσεων.

Ειδικότερα στη Γερμανία, οι πελάτες επιθυμούν και πάλι οχήματα βενζίνης και ντίζελ μετά την απαγόρευση των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μεγάλοι φορείς εκμετάλλευσης στόλων, όπως οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων Sixt και Hertz, διαχωρίζουν την πλειονότητα των ηλεκτρικών οχημάτων τους.

Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη τοποθετηθεί όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη στρατηγική κίνησης – και έχει αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό κατά του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Παρόλο που πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων λανσάρουν αυτή τη στιγμή στην αγορά νέους κινητήρες, θα είναι οι τελευταίοι, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Η βενζίνη και το ντίζελ είναι πιθανό να χάσουν τη σημασία τους από το 2030

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση. «Η πιθανή αναστολή της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στους κινητήρες βενζίνης και ντίζελ στην ΕΕ», λέει ο Αλεξάντερ Τίμερ (Alexander Timmer), εταίρος της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής Berryls με έδρα το Μόναχο. Ωστόσο, η τρέχουσα άνθηση είναι πιθανό να είναι βραχύβια.

«Ο αριθμός των μονάδων για τις νέες γενιές κινητήρων θα κορυφωθεί το 2029 και στη συνέχεια θα μειώνεται συνεχώς στην ΕΕ. Οι μεγάλου όγκου νέοι κινητήρες θα λανσάρονται μόνο σποραδικά, όπως οι σειρές κινητήρων EA211 και EA288 στον όμιλο VW», λέει ο εμπειρογνώμονας.

Η ανάλυσή του δείχνει ότι η βενζίνη και το ντίζελ θα γίνουν λιγότερο σημαντικά από το 2030, ειδικά στην Ευρώπη – επειδή η προσφορά θα γίνεται όλο και μικρότερη. Εκτός από τον όμιλο VW, η Toyota, η Volvo και η Renault έχουν επίσης ανακοινώσει νέα προγράμματα κινητήρων.

Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι όλο και πιο δύσκολο να υπολογιστούν από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Οι κινητήρες ντίζελ για τα μικρά αυτοκίνητα είναι ήδη ελάχιστα κερδοφόροι λόγω του υψηλού κόστους της μετεπεξεργασίας των καυσαερίων και τα μικρά αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Επιπλέον, από το 2027, οι μεταφορές και επομένως τα καύσιμα θα συμπεριληφθούν στην εμπορία εκπομπών – η τιμή της βενζίνης είναι επομένως πιθανό να αυξηθεί.

Ελλιπής προσφορά συνθετικών καυσίμων

Η χρήση συνθετικών καυσίμων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο παράτασης της διάρκειας ζωής. Μόλις στα μέσα Αυγούστου, ο σύνδεσμος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) ζήτησε τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των συνθετικών καυσίμων στη Γερμανία. Όλα τα καύσιμα με βάση το πετρέλαιο πρόκειται να απαγορευτούν μέχρι το 2045.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα συνθετικά καύσιμα δεν είναι επαρκώς διαθέσιμα στη Γερμανία και είναι σημαντικά ακριβότερα από τη βενζίνη και το ντίζελ που παράγονται από αργό πετρέλαιο.

Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία αναπτύσσει όλο και πιο ισχυρές μπαταρίες και ηλεκτρικές μονάδες κίνησης, υποσχόμενη μεγαλύτερη εμβέλεια και χαμηλότερη κατανάλωση. Οι επενδύσεις κατανέμονται αναλόγως: Μόνο ο όμιλος VW σχεδιάζει να επενδύσει 120 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση την επόμενη πενταετία, αλλά μόνο 60 δισεκατομμύρια στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στο επερχόμενο πενταετές σχέδιο, το οποίο η VW θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο, είναι πιθανό οι πωλήσεις των κινητήρων εσωτερικής καύσης να είναι και πάλι χαμηλότερες. Η θυγατρική του ομίλου Audi σχεδιάζει να σταματήσει να πουλάει αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ήδη από το 2033.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης εξακολουθούν να ανθούν. Ως εκ τούτου, το σημαντικότερο γερμανικό εργοστάσιο κινητήρων της VW στο Chemnitz της Γερμανίας εργάζεται επί του παρόντος σε επιπλέον βάρδιες. Οι βάρδιες αυτές αναπληρώνονται από εργαζόμενους του λιγότερο απασχολούμενου εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της VW στο γειτονικό Zwickau.

Στο Chemnitz θα μπορούσαν θεωρητικά να συναρμολογηθούν έως και 4.000 κινητήρες σε μία εργάσιμη ημέρα. Το 2023, περίπου 700.000 κινητήρες EA 211, οι οποίοι σήμερα παράγονται σε τρεις παραλλαγές και τοποθετούνται στα περισσότερα μοντέλα εσωτερικής καύσης της VW, από το Polo έως το Passat, θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής. Ο αριθμός των μονάδων αναμένεται να αυξηθεί το 2024. Η Audi εξακολουθεί επίσης να κατασκευάζει τους τελευταίους πετρελαιοκινητήρες της VW με την ονομασία τύπου EA 288 στο Györ της Ουγγαρίας.

Οι ειδικοί των κινητήρων της VW αναμένουν μία ή δύο ακόμη κορυφές στην παραγωγή μέχρι το 2029. «Μετά από αυτό, ο αριθμός των μονάδων θα μειωθεί σταδιακά», λέει άτομο που γνωρίζει τα σχέδια, «τουλάχιστον αν η ΕΕ επιμείνει στους στόχους της για την ηλεκτροκίνηση».

Ανοιχτή η ημερομηνία εξόδου

Η BMW στο Μόναχο δεν θέλει να ορίσει ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση της βενζίνης και του ντίζελ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Όλιβερ Ζίπσε (Oliver Zipse) έχει επανειλημμένα επικρίνει την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, η BMW έχει ήδη σταματήσει την παραγωγή κινητήρων στο κύριο εργοστάσιό της στο Μόναχο τον περασμένο Νοέμβριο.

Η BMW μειώνει επίσης σημαντικά το χαρτοφυλάκιο κινητήρων της στην Ευρώπη. Στη νέα Σειρά 5, υπάρχει πλέον μόνο ένας αμιγώς τετρακύλινδρος κινητήρας για βενζίνη και ντίζελ, αλλά δύο plug-in υβριδικές και τρεις αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Η BMW κατασκευάζει μόνο τους κλασικούς εξακύλινδρους κινητήρες – που κάποτε αποτελούσαν τον πυρήνα της μάρκας με έδρα το Μόναχο – στο εργοστάσιό της στο Steyr της Αυστρίας, για εξαγωγικές αγορές όπως οι ΗΠΑ.

Η Mercedes-Benz σκοπεύει να μην προσφέρει ούτε κινητήρες ντίζελ ούτε plug-in υβριδικά στην επόμενη γενιά των compact μοντέλων, όπως η CLA, η GLA ή η GLB. Οι σειρές μοντέλων θα πωλούνται μόνο ως πλήρως ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα μοντέλα.

Ενώ ο αριθμός των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι πιθανό να μειωθεί απότομα στην Ευρώπη από το 2030, αυτό δεν θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο. «Οι ασιατικοί κατασκευαστές εξακολουθούν να βλέπουν δυνατότητες στον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Γι’ αυτό και η ανάπτυξη συνεχίζεται εκεί», λέει ο Τίμερ. «Στην Κίνα, οι επιχειρήσεις τόσο με ηλεκτρικές όσο και με συμβατικές μονάδες κίνησης αυξάνονται. Γι’ αυτό και οι δυτικοί κατασκευαστές συνεχίζουν να επενδύουν εκεί σε κινητήρες εσωτερικής καύσης».

Δημιουργούνται νέες συμμαχίες για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού. Για παράδειγμα, ο κινεζικός όμιλος Geely – ο οποίος συμμετέχει μεταξύ άλλων στη Mercedes-Benz – και η Renault έχουν συνδυάσει τα εργοστάσια παραγωγής κινητήρων τους σε μια κοινοπραξία.

Από τον Ιούνιο συμμετέχει επίσης η σαουδαραβική εταιρεία Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο. Ο στόχος: να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο με την παραγωγή εκατομμυρίων κινητήρων εσωτερικής καύσης ετησίως. Θα μπορούσε να γίνει μια πολύ κερδοφόρα εξειδικευμένη επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμη