Οι διασώστες εγκατέλειψαν την προσπάθεια να ρυμουλκήσουν το φλεγόμενο πετρελαιοφόρο Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο είχαν βάλει στο στόχαστρο οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, καθώς «δεν ήταν ασφαλές να προχωρήσουν», δήλωσε την Τρίτη ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Midland Daily News. Η ανακοίνωση της επιχείρησης «Ασπίδες» της ΕΕ αφήνει το Sounion εγκλωβισμένο στην Ερυθρά Θάλασσα, απειλώντας να διαρρεύσει το 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου του.

Αν και δεν έχει σημειωθεί ακόμη μεγάλη διαρροή, το περιστατικό απειλεί να γίνει ένα από τα χειρότερα της εκστρατείας των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών, που έχει διαταράξει το εμπόριο αγαθών αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που περνά κάθε χρόνο από την Ερυθρά Θάλασσα λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει επίσης σταματήσει ορισμένα φορτία βοήθειας προς το Σουδάν και την Υεμένη που μαστίζονται από συγκρούσεις.

«Οι ιδιωτικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την επιχείρηση διάσωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της επιχείρησης ρυμούλκησης και ότι δεν ήταν ασφαλές να προχωρήσει», ανέφερε η αποστολή της ΕΕ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Οι ιδιωτικές εταιρείες διερευνούν τώρα εναλλακτικές λύσεις». Η αποστολή της ΕΕ δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις του Associated Press σχετικά με την ανακοίνωση. Το ζήτημα της ασφάλειας θα μπορούσε να οφείλεται στην πυρκαγιά που εξακολουθεί να καίει στο σκάφος – οι πυροσβεστικοί δορυφόροι της NASA εντόπισαν πυρκαγιά στην περιοχή που ήταν αγκυροβολημένο το Sounion την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει η απειλή επιθέσεων από τους Χούτι, οι οποίοι τη Δευτέρα έβαλαν στο στόχαστρο δύο άλλα πετρελαιοφόρα που ταξίδευαν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Οι Χούθι έχουν προτείνει ότι θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση διάσωσης, αλλά οι επικριτές λένε ότι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν την απειλή μιας περιβαλλοντικής καταστροφής στο παρελθόν που αφορούσε ένα άλλο πετρελαιοφόρο στα ανοικτά της Υεμένης για να αποσπάσουν παραχωρήσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Χούθι επιτέθηκαν αρχικά στο δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία στις 21 Αυγούστου με πυρά μικρών όπλων, βλήματα και ένα σκάφος με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ένα γαλλικό αντιτορπιλικό που επιχειρούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης Aspides διέσωσε το πλήρωμα του Sounion, αποτελούμενο από 25 Φιλιππινέζους και Ρώσους, καθώς και τέσσερις ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφαλείας, αφού εγκατέλειψαν το πλοίο και τους μετέφερε στο κοντινό Τζιμπουτί. Την περασμένη εβδομάδα, οι Χούθι δημοσίευσαν πλάνα που έδειχναν ότι τοποθέτησαν εκρηκτικά στο πλοίο Sounion και τα πυροδότησαν σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο, κάτι που οι αντάρτες έχουν ξανακάνει στην εκστρατεία τους.

Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 80 εμπορικά πλοία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα. Κατέλαβαν ένα πλοίο και βύθισαν δύο στην εκστρατεία που σκότωσε επίσης τέσσερις ναύτες. Άλλοι πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε αναχαιτίστηκαν από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα είτε απέτυχαν να φτάσουν στους στόχους τους, στους οποίους περιλαμβάνονται και δυτικά στρατιωτικά πλοία. Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιβάλουν τον τερματισμό της εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που δέχονται επιθέσεις έχουν ελάχιστη ή καμία σχέση με τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με προορισμό το Ιράν.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι μια διαρροή από το Σούνιο θα μπορούσε να είναι «τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την καταστροφή του Exxon Valdez» το 1989 στα ανοικτά της Αλάσκας. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η ίδια η Αμερική θα εμπλακεί στην προσπάθεια διάσωσης του πλοίου. Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το USS Theodore Roosevelt και το USS Abraham Lincoln, μαζί με τις ομάδες αεροπλανοφόρων τους, βρίσκονται στον Κόλπο του Ομάν για να αντιμετωπίσουν τα απειλούμενα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν αμερικανικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η αποστολή της ΕΕ έχει αναλάβει την ευθύνη μετά την επίθεση στο Sounion. Το USS Dwight D. Eisenhower υπηρέτησε μια πολύμηνη αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζοντας την πιο έντονη, συνεχή μάχη που έχει δει το αμερικανικό ναυτικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πολεμούσε εναντίον των Χούθι. Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η οποία εποπτεύει τη Μέση Ανατολή, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το AP.

Διαβάστε ακόμη