Η Eni και η Snam εγκαινίασαν το πρώτο έργο δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) της Ιταλίας για να βοηθήσουν τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν πολύ να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), δήλωσαν την Τρίτη οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με το Reuters. Η τεχνολογία CCS απομακρύνει από την ατμόσφαιρα το CO2 που παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες ή το συλλαμβάνει στο σημείο εκπομπής και το αποθηκεύει υπόγεια.

Η Eni και η Snam δήλωσαν ότι ξεκίνησαν την έγχυση CO2 σε ένα εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αδριατική Θάλασσα κοντά στην ιταλική πόλη Ραβέννα, σε μια πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο. Σε πρώτη φάση, το έργο θα δεσμεύσει, θα μεταφέρει και θα αποθηκεύσει CO2 από τη μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου της Eni στο δήμο της Ραβέννα, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 25.000 μετρικούς τόνους ετησίως.

Μόλις συλλεχθεί, το CO2 θα μεταφερθεί σε μια υπεράκτια πλατφόρμα μέσω μετασχηματισμένων αγωγών φυσικού αερίου και στη συνέχεια θα εγχυθεί και θα αποθηκευτεί σε βάθος 3.000 μέτρων σε μια παλιά δεξαμενή φυσικού αερίου. Το έργο τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, δήλωσαν ο ενεργειακός όμιλος και ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου.

Ήδη επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών CO2 από την καμινάδα του εργοστασίου της Eni κατά 90%, με μέγιστο ποσοστό 96%, προσθέτουν. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι η CCS μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Αλλά οι επικριτές λένε ότι κινδυνεύει να παρατείνει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και αμφισβητούν την εμπορική βιωσιμότητά της.Η Eni δήλωσε ότι το έργο προσελκύει την προσοχή των πελατών.

Το έργο της Ραβέννα είναι υποψήφιο να γίνει ο ιταλικός κόμβος για την απεξάρτηση από τον άνθρακα των ενεργοβόρων βιομηχανιών που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν, όπως οι τομείς της κεραμικής, του γυαλιού και του χάλυβα. Ο κόμβος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του πρώτα στις βιομηχανικές περιοχές της κεντρικής Ιταλίας, αλλά στοχεύει επίσης να προσελκύσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρειών.Τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη του έργου σε βιομηχανική κλίμακα θα είναι σε θέση να αποθηκεύσει έως και 4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη