Η Κομισιόν ενέκρινε 4 έγγραφα καθοδήγησης για να υποστηρίξει τις χώρες της ΕΕ στο έργο τους όσον αφορά τη μεταφορά και την εφαρμογή των αναθεωρημένων οδηγιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό δίκαιο.

Όπως περιγράφεται στην πρωτοβουλία «Accele-RES», η δέσμη αυτή θα στηρίξει τις εθνικές διοικήσεις παρέχοντας σαφήνεια στα πιο σύνθετα στοιχεία της νέας νομοθεσίας και παρέχοντας μια κοινή βάση για την εισαγωγή των νέων απαιτήσεων στο εθνικό δίκαιο, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η εγκριθείσα καθοδήγηση καλύπτει 3 τομείς που σχετίζονται με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στους οποίους πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος: θέρμανση και ψύξη (άρθρα 15α, 22α, 23 & 24), ολοκλήρωση ενεργειακών συστημάτων (άρθρο 20α) και ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBOs) (άρθρα 22α, 22β & 25). Σήμερα, η Επιτροπή εξέδωσε επίσης έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με τις πτυχές της θέρμανσης και της ψύξης (στο άρθρο 26) της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Οι νέοι κανόνες της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σχετικά με την ενσωμάτωση των ενεργειακών συστημάτων και τον εξηλεκτρισμό αποτελούν το κλειδί για να καταστεί το ενεργειακό σύστημα πιο ευέλικτο, με την ενσωμάτωση μεγάλων μεριδίων μεταβλητής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και με την προώθηση της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας στις μεταφορές και τη θέρμανση.

Η καθοδήγηση σχετικά με την ενσωμάτωση των ενεργειακών συστημάτων αποσαφηνίζει τις νέες απαιτήσεις για τους διαχειριστές συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας να παρέχουν πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το περιεχόμενο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στους τελικούς χρήστες. Για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε βασικές πληροφορίες διαχείρισης μπαταριών, η καθοδήγηση παρέχει σαφήνεια σχετικά με τις υποχρεώσεις για τους κατασκευαστές μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Αποσαφηνίζει επίσης τις απαιτήσεις για να καταστεί δυνατή η έξυπνη και αμφίδρομη επαναφόρτιση, καθώς και για τη δυνατότητα των μικρών και αποκεντρωμένων πηγών ενέργειας (όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι σταθερές μπαταρίες και οι αντλίες θερμότητας) να συμμετέχουν ενεργά στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η καθοδήγηση σχετικά με τα άρθρα της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που σχετίζονται με τους RFNBOs αποσαφηνίζει τους στόχους σχετικά με την κατανάλωση RFNBOs στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών. Εξηγεί τον υπολογισμό των στόχων, το πεδίο εφαρμογής τους και τη διασύνδεση μεταξύ των 2 στόχων για τη βιομηχανία και τις μεταφορές.

Η θέρμανση και η ψύξη αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ. Η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνει στόχους για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη, την τηλεθέρμανση και την τηλεψύξη και τη βιομηχανία, καθώς και νέα εθνικά κριτήρια αναφοράς για το 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα κτίρια.

Η καθοδήγηση για τη θέρμανση και την ψύξη αποσαφηνίζει τις νέες διατάξεις και τη λογιστική καταγραφή του υψηλότερου μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας στον τομέα αυτό. Παρέχει επίσης πρόσθετες επεξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του ορισμού της απορριπτόμενης θερμότητας στο πλαίσιο της οδηγίας.

Η σύσταση και το σημείωμα καθοδήγησης σχετικά με τις πτυχές θέρμανσης και ψύξης της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση διευκρινίζουν πώς οι χώρες της ΕΕ μπορούν να προσδιορίσουν αποτελεσματικά συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης. Εξηγεί τους τρόπους καθορισμού των υποχρεώσεων σχεδιασμού που ισχύουν για τα συστήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια για τα αποδοτικά συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης. Διευκρινίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται η αποτελεσματική χρήση της πλεονάζουσας θερμότητας που διατίθεται από εγκαταστάσεις μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, όπως βιομηχανίες και κέντρα δεδομένων, και οι οποίες βρίσκονται υπό σχεδιασμό.

Η αύξηση της αποδοτικότητας και η ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης είναι απαραίτητη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης, όπου σχεδόν τα 3 τέταρτα της ενέργειας που καταναλώνεται βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Για να εξασφαλιστεί η καθαρή μετάβαση στα συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, μπορεί να χορηγηθεί κρατική ενίσχυση σε ένα σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης όταν πληροί τα κριτήρια για ένα αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, όπως αυτά ορίζονται στην οδηγία.

Διαβάστε ακόμη