Η κυβέρνηση της Κύπρου προσπαθεί να κλείσει μία προς μία τις ενεργειακές της εκκρεμότητες με το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης και παραγωγής για το τεμάχιο «Αφροδίτη» να απαιτεί σκληρό διπλωματικό πόκερ. Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιολογεί το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης και παραγωγής για το τεμάχιο «Αφροδίτη», το οποίο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Λεμεσό. Όπως είπε, έχει γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση που βρίσκεται υπό αξιολόγηση από το αρμόδιο τμήμα.

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για εμάς η παρουσία της Chevron, του αμερικανικού κολοσσού στην αποκλειστική οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Θα αξιολογήσουμε συνολικά τη νέα πρόταση που έχει υποβληθεί και θα τοποθετηθούμε», ανέφερε. Είπε επίσης ότι με αφορμή και την παρουσία του στην Νέα Υόρκη, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει ο ίδιος συνάντηση με στελέχη της Chevron για να συζητήσουν και το συγκεκριμένο θέμα.

Η απάντηση επί του επικαιροποιημένου πλάνου ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» το οποίο κατέθεσε η κοινοπραξία υπό την αμερικανική Chevron στο Υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να έρθει σε δύο εβδομάδες. Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες, το επικαιροποιημένο πλάνο παρουσιάζει διαφορές από το προηγούμενο επικαιροποιημένο πλάνο και κινείται στη βάση του αρχικού πλάνου ανάπτυξης που είχε κατατεθεί και συμφωνηθεί το 2019 από την προηγούμενη διαχειρίστρια εταιρεία, Noble Energy. Υπενθυμίζεται πως κατά την παραλαβή του αναθεωρημένου σχεδίου της Chevron τον Απρίλιο, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ήταν θετικός, δηλώνοντας ότι το σημείο της διαμάχης έχει «ξεπεραστεί», προσθέτοντας ότι «εφόσον συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα, η κοινοπραξία αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2024 στην προετοιμασία της τις σχετικές μελέτες FEED, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025». Όμως, παρ’ όλη αυτή τη θετικότητα, μέχρι τα τέλη Απριλίου το σχέδιο της Chevron απορρίφθηκε, συνοδευόμενο από τελεσίγραφο να προχωρήσουν οι μελέτες FEED εντός των επόμενων έξι μηνών με βάση το σχέδιο του 2019.

Αυτό που εξετάζεται είναι ο χειρισμός του επικαιροποιημένου πλάνου αφού ήδη καταγράφεται παραβίαση οροσήμων όπως η διενέργεια της διαδικασίας Front End Engineering and Design (FEED).

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο η ισραηλινή NewMed Energy, εταίρος στην κοινοπραξία ανακοίνωσε προχθες στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ότι κατατέθηκε το επικαιροποιημένο πλάνο, εκτιμώμενης αξίας $4 δισ, στο οποίο επανήλθε η πλωτή μονάδα παραγωγής, αυξήθηκαν οι γεωτρήσεις παραγωγής στις τέσσερις (από τρεις στο προηγούμενο πλάνο που είχε απορριφθεί), ενώ η ονομαστική μέγιστη ικανότητα παραγωγής ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (σε αντίθεση με 650 εκατ.). Σημειώνεται ότι η νέα επικαιροποίηση κατατέθηκε έπειτα από την ειδοποίηση παραβίασης της σύμβασης που είχε αποστείλει το Υπουργείο Ενέργειας στην κοινοπραξία, προειδοποιώντας ακόμη και με τερματισμό της σύμβασης σε περίπτωση που δεν γινόταν συμμόρφωση με τα ορόσημα της σύμβασης. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Chevron με 35% (διαχειριστής), η BG Cyprus (Shell) με 35% και η NewMed Energy με 30%.

Αναμφισβήτητα ο Σεπτέμβριος και οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί όσον αφορά την ανάπτυξη της Αφροδίτης, όπως και με όλα τα άλλα εκκρεμή σημαντικά ενεργειακά ζητήματα, σχολιάζει ο o senior fellow στο Global Energy Center του Atlantic Council, Χαράλαμπος Έλληνας (Charles Ellinas). Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του στην cyprusmail εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Chevron και οι συνεργάτες της μπορεί να μην αποχωρήσουν «εύκολα», γεγονός που θα οδηγήσει σε επίμονες διαμάχες και περαιτέρω καθυστερήσεις, αφήνοντας το κοίτασμα Αφροδίτη ανεκμετάλλευτο. Η Chevron έχει την οικονομική άνεση να περιμένει, καθώς διαθέτει πολλά άλλα έργα με λιγότερους κινδύνους. Ένας τέτοιος ρήγμα με την Chevron μπορεί επίσης να αποτρέψει άλλες εταιρείες που η Κύπρος θα ήθελε να προσελκύσει για να αντικαταστήσουν την Chevron. Επιπλέον, με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να έχει ήδη υποστηρίξει δημόσια το σχέδιο της Chevron, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες πολιτικές περιπλοκές. Αν η Κύπρος κλείσει την πόρτα σε αυτό το σχέδιο, τότε προκύπτει το ερώτημα: διαθέτει κάποιες άλλες αξιόπιστες επιλογές για να προχωρήσει στην ανάπτυξη του Αφροδίτη;

Τέλος, σημειώνει πως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο χρόνος για τα ορυκτά καύσιμα έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Η ζήτηση μπορεί να μειωθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία. Στην Ευρώπη, η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί κατά 30% το 2024 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ανατολική Μεσόγειος υπόκειται σε γεωπολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι – αν η αστάθεια παραταθεί – μπορεί να αποτρέψουν μελλοντικούς επενδυτές. Η εν λόγω περιοχή δεν αποτελεί το κέντρο της προσοχής για τις Chevron και ExxonMobil, καθώς οι προτεραιότητές αλλάζουν γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη