Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται αυστηρότερους κανόνες για να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ για έργα υδρογόνου ωφελεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι τοπικές βιομηχανίες σχετικά με τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Η ΕΕ θα ξεκινήσει αυτό το μήνα τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης για έργα πράσινου υδρογόνου, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να δώσουν ώθηση σε μια τοπική βιομηχανία για την παραγωγή του καυσίμου.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε άλλες πράσινες τεχνολογίες από την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία, όπως λέει, επωφελούνται από υπερβολικές επιδοτήσεις. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλεκτρολυτών, μηχανών που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να διασπάσουν το νερό για την παραγωγή υδρογόνου, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους φθηνότερους Κινέζους παραγωγούς. Θέλουν η ΕΕ να τους προστατεύσει προσθέτοντας κριτήρια που θα ευνοούν τις τοπικές επιχειρήσεις στο σύστημα χρηματοδότησης της Τράπεζας Υδρογόνου, κάτι που ο Επίτροπος για το κλίμα Wopke Hoekstra δήλωσε ότι το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ εργάζεται τώρα πάνω σε αυτό. «Η επόμενη δημοπρασία θα είναι διαφορετική. Θα έχουμε σαφή κριτήρια για τη δημιουργία ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού ηλεκτρολυτών», δήλωσε ο Hoekstra σε ομιλία του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven στις Κάτω Χώρες.«Εάν η ευρωπαϊκή κυβερνοασφάλεια και ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί, εάν τα δεδομένα των ανθρώπων και των εταιρειών μας δεν μπορούν να διασφαλιστούν, οι εταιρείες δεν μπορούν να λάβουν υποστήριξη», δήλωσε ο Hoekstra, προσθέτοντας ότι ενώ η Ευρώπη έχει καλή παρουσία στην κατασκευή ηλεκτρολυτών, η Κίνα υπερπρομηθεύει την αγορά σε χαμηλότερες τιμές.
Ο Hoekstra δήλωσε ότι τα σχεδιαζόμενα κριτήρια επιδότησης υδρογόνου, αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απαιτήσεις για εργασίες που πρέπει να γίνονται εντός της Ευρώπης ή να θέτουν όριο στην εξάρτηση των έργων από χώρες εκτός ΕΕ. Οι κανόνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι τα ευρωπαϊκά δεδομένα «δεν θα καταλήγουν στα χέρια κυβερνήσεων εκτός της (Ευρωπαϊκής) Ένωσης», πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη στο Reuters και το Politico. Η ΕΕ χορήγησε 720 εκατομμύρια ευρώ σε επτά έργα υδρογόνου της ΕΕ τον Απρίλιο. Εκείνη την εποχή, πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν στο Reuters ότι οι χαμηλές προσφορές από ορισμένα επιτυχημένα έργα έδειχναν ότι θα χρησιμοποιούσαν φθηνότερο κινεζικό εξοπλισμό. Η Επιτροπή δεν έχει αποκαλύψει αν αυτό ισχύει. Έγγραφο της Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters, έδειξε ότι περίπου το ένα τέταρτο των έργων που υπέβαλαν προσφορά για τη χρηματοδότηση σχεδίαζαν να προμηθεύονται τους ηλεκτρολύτες τους από χώρες εκτός ΕΕ. Σχεδόν το άλλο ένα τέταρτο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ένα μείγμα εξοπλισμού κατασκευασμένου στην ΕΕ και εκτός ΕΕ. Ο κ. Hoekstra δήλωσε ότι η ΕΕ δεν αποσκοπεί στη διακοπή των δεσμών με την Κίνα, αλλά θα αναλάβει δράση όταν κρίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος.
Διαβάστε ακόμη