Η Μολδαβία πρόκειται να ενισχύσει τους δεσμούς με την Κίνα με δέσμευση για διμερή συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Μολδαβίας, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Αξιωματούχοι του υπουργείου συναντήθηκαν με Κινέζους ομολόγους τους στην πρεσβεία της χώρας στη Μολδαβία για να συζητήσουν τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων και τις πιθανές συνεργασίες σε διάφορα περιβαλλοντικά έργα.

Μεταξύ των θεμάτων που καλύφθηκαν ήταν η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση αποβλήτων, η προστασία των φυσικών πόρων και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδάσωσης και οι ευκαιρίες της COP29. Το πρόγραμμα επέκτασης και αποκατάστασης των δασών της Μολδαβίας αποσκοπεί στην αποκατάσταση περίπου 63.200 εκταρίων υποβαθμισμένης γης και δασών.

Αξιωματούχοι του περιβάλλοντος στο Chișinău δήλωσαν επίσης αυτή την εβδομάδα ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) θα ελέγχονται και θα αναφέρονται ετησίως σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.

Με την εφαρμογή του συστήματος παρακολούθησης, αναφοράς και επαλήθευσης (MRV), στόχος είναι όχι μόνο να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε καθαρότερες και οικονομικά αποδοτικότερες τεχνολογίες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, κάθε εταιρεία θα πρέπει να αναπτύξει ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μέτρηση αυτών των εκπομπών. Το σχέδιο θα υπόκειται σε επαλήθευση από διαπιστευμένο ειδικό. Το μέτρο αυτό θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην αναφορά των εκπομπών και θα συμβάλει στην επίτευξη των καθορισμένων περιβαλλοντικών στόχων, μεταξύ άλλων και σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη