Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies υπέγραψε συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της αγοράς πιστώσεων άνθρακα που παράγονται από έργα προστασίας των δασών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters.

Η TotalEnergies έχει δεσμευτεί να επενδύει 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου έργων ικανών να παράγουν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια τόνους πιστώσεων άνθρακα ετησίως έως το 2030. Η συμφωνία με την Anew Climate και την Aurora Sustainable Lands στοχεύει στη διατήρηση φυσικών καταβόθρων άνθρακα, στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και του εδάφους, στην προστασία της βιοποικιλότητας και στη διατήρηση φυσικών οικοτόπων

Ενώ οι πιστώσεις άνθρακα θεωρούνται ως ένας τρόπος για την αντισταθμιστική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους και τον κίνδυνο greenwashing. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο λογισμός των πιστώσεων άνθρακα μπορεί να είναι αναξιόπιστος και ότι οι λύσεις βασισμένες στη φύση ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικές στη μείωση των εκπομπών όσο ισχυρίζονται.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, η TotalEnergies πιστεύει ότι οι πιστώσεις άνθρακα μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο στις προσπάθειές της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στα μέτρα μείωσης των εκπομπών, ενώ θα χρησιμοποιεί πιστώσεις άνθρακα για την αντισταθμιστική οποιαδήποτε υπόλοιπη ρύπανση.

Διαβάστε ακόμη