Η Ουκρανία επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Druzhba, παρά τις προηγούμενες υποδείξεις ότι μπορεί να σταματήσει τις προμήθειες το επόμενο έτος. Ένας προεδρικός σύμβουλος και ο επικεφαλής του ουκρανικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz δήλωσαν αμφότεροι ότι η Ουκρανία θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση να συνεχιστεί η διαμετακόμιση πετρελαίου έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της μακριά από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο, επενδύουν σε εναλλακτικούς αγωγούς για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο αγωγός Druzhba μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στη Λευκορωσία και στη συνέχεια διακλαδίζεται σε βόρεια και νότια σκέλη, εξυπηρετώντας αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το νότιο σκέλος εξυπηρετεί την Ουκρανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Ενώ η Τσεχική Δημοκρατία έχει εκφράσει την πεποίθησή της για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει μια πιθανή διακοπή της διαμετακόμισης πετρελαίου, έχει επενδύσει στον αγωγό TAL από την Ιταλία προς τη Γερμανία ως εφεδρική επιλογή. Η αυξημένη χωρητικότητα αυτού του αγωγού θα επιτρέψει στην Τσεχική Δημοκρατία να καλύψει τις συνολικές ανάγκες της σε αργό πετρέλαιο από το επόμενο έτος.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η Ουκρανία έχει ανακοινώσει σχέδια να μην ανανεώσει τη σύμβασή της με τη Μόσχα στο τέλος του 2024, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου το επόμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή θα απαιτήσει από τις επηρεαζόμενες χώρες να βρουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Διαβάστε ακόμη