Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις φετινές διαπραγματεύσεις COP29 του ΟΗΕ για το κλίμα, οι χώρες απέχουν πολύ από τη συμφωνία για το μεγαλύτερο έργο της συνόδου κορυφής: να συμφωνηθεί ένας νέος στόχος χρηματοδότησης για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Reuters.

Ένα έγγραφο των διαπραγματεύσεων που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό του ΟΗΕ για το κλίμα την Πέμπτη παρουσίασε τις διαφωνίες μεταξύ των εθνών, ενόψει της συνάντησης στο Μπακού τον επόμενο μήνα, όπου οι διαπραγματευτές θα προσπαθήσουν να προωθήσουν μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα.

Το έγγραφο προτείνει επτά επιλογές, που αντικατοπτρίζουν τις ανταγωνιστικές θέσεις των χωρών, για μια πιθανή συμφωνία της COP29. Ο νέος στόχος θα αντικαταστήσει την τρέχουσα δέσμευση των πλούσιων χωρών να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ευάλωτες και οι αναπτυσσόμενες χώρες επιθυμούν έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο χρηματοδότησης από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Χώρες-χορηγοί, όπως ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, λένε ότι οι τεντωμένοι εθνικοί προϋπολογισμοί σημαίνουν ότι ένα τεράστιο άλμα στη δημόσια χρηματοδότηση είναι μη ρεαλιστικό.

Η σύνοδος κορυφής της COP29 θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβριο.

Μια επιλογή του εγγράφου θέτει ως στόχο οι ανεπτυγμένες χώρες να παρέχουν 441 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε επιχορηγήσεις, σε συνδυασμό με τον στόχο να κινητοποιηθεί συνολικά 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής χρηματοδότησης, κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2029.

Η επιλογή αυτή αντικατοπτρίζει τη θέση των αραβικών χωρών.

Μια άλλη επιλογή, η οποία αντικατοπτρίζει τη διαπραγματευτική στάση της ΕΕ, θέτει ως στόχο παγκόσμιας χρηματοδότησης για το κλίμα πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο – συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων επενδύσεων των χωρών και της ιδιωτικής χρηματοδότησης – στο εσωτερικό της οποίας θα υπάρχει ένα μικρότερο ποσό που θα παρέχεται από χώρες «με υψηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και οικονομικές δυνατότητες».

Η ΕΕ απαίτησε να συμβάλει η Κίνα -η οποία σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο- στον νέο στόχο χρηματοδότησης για το κλίμα.

Η Κίνα κατατάσσεται ως αναπτυσσόμενη χώρα από τον ΟΗΕ, βάσει ενός συστήματος που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Το Πεκίνο απορρίπτει την ιδέα ότι θα πρέπει να πληρώσει τη χρηματοδότηση για το κλίμα

Οι διαπραγματευτές αναμένουν ότι το ζήτημα του ποιος θα πρέπει να πληρώσει θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση στην COP29.

Μια άλλη επιλογή στο έγγραφο, που αντικατοπτρίζει τη θέση του Καναδά, προτείνει την αλλαγή του καταλόγου των χωρών που συνεισφέρουν στον στόχο, ώστε να βασίζεται στις κατά κεφαλήν εκπομπές και το εισόδημά τους – ένα μέτρο που θα μπορούσε επίσης να προσθέσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και άλλες χώρες στον κατάλογο των συνεισφερόντων.

Διαβάστε ακόμη