Λίγο πριν από τις εκλογικές μάχες στα κρατίδια του Βραδεμβούργου, της Σαξονίας και της Θουριγγίας ο γερμανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων παρουσίασε ένα νέο μοντέλο για την κατανομή των τελών του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

O γερμανικός τύπος συνδέει εμμέσως τις εξαγγελίες αυτές αρχικά με τις κάλπες της 1ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία και τη Θουριγγία και έπειτα της 22ης Σεπτεμβρίου στο Βραδεμβουργο στις οποίες -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- αναμένεται να τερματίσει πρώτο το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (Alternative fuer Deutschland – AfD).

Η ουσία είναι ότι από το 2025, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών -και σε αυτές ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας (στα οποία προπορεύεται δημοσκοπικά το ακροδεξιό AfD) θα δουν μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την ιδέα που παρουσιάστηκε την Παρασκευή (30.08.24).

«Δημιουργούμε δίκαια τέλη δικτύου για τους ανθρώπους και τις εταιρείες που ζουν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έντονη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Grid, Κλάους Μίλερ (Klaus Müller).

Τα τέλη δικτύου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για την επέκταση των γραμμών, αποτελούν περίπου το 1/5 έως το 1/4 της συνολικής τιμής στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος του δικτύου κατανέμεται επί του παρόντος σε περιφερειακό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης που πρέπει να επεκτείνουν τα δίκτυά τους ιδιαίτερα έντονα λόγω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τους τοπικούς πελάτες. Αυτό αναδιοργανώνεται τώρα μέσω μιας ανακατανομής σε όλες τις περιφέρειες.

Οι κάτοικοι της βόρειας και ανατολικής Γερμανίας είναι πιθανό να επωφεληθούν ιδιαίτερα, σημειώνει η Handelsblatt: Το Βρανδεμβούργο, για παράδειγμα, βρίσκεται πολύ μπροστά στην επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα τέλη δικτύου.

Στις 22 Σεπτεμβρίου θα εκλεγεί εκεί νέο κοινοβούλιο του κρατιδίου. Αλλά και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν είναι πιθανό να δει σημαντικές ελαφρύνσεις. Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και η Βαυαρία, από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναμένουν αύξηση των τελών. Τα ακριβή στοιχεία θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο, εξήγησε ο Οργανισμός Δικτύων.

Ο εν λόγω Οργανισμός προβλέπει ένα σταδιακό μοντέλο:

  • Το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστεί εάν ένας διαχειριστής δικτύου επηρεάζεται από μια συγκεκριμένη επιβάρυνση από την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Ο οργανισμός ορίζει έναν βασικό αριθμό για τον σκοπό αυτό.
  • Αυτό θέτει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέεται στο δίκτυο σε σχέση με την κατανάλωση στην περιοχή του δικτύου.
  • Οι διαχειριστές δικτύου λαμβάνουν οικονομική αποζημίωση για το πρόσθετο φορτίο.
  • Το κόστος για αυτό μπορεί να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη