Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας δήλωσε ότι ενσωμάτωσε τις προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας για το τελευταίο σχέδιο της ενεργειακής στρατηγικής του για τα επόμενα δέκα χρόνια και μέχρι το 2050, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Το έγγραφο «Ενεργειακή στρατηγική της Ρουμανίας 2025-2035» έχει πλέον δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν διαδικασίες για τη διενέργεια περιβαλλοντικών αξιολογήσεων για τα σχέδια και τα προγράμματα της στρατηγικής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια διοργανική διαδικασία έγκρισης και τελικά η έγκριση από την κυβέρνηση.

«Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής που θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα με συνεκτικό, καλά σχεδιασμένο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Σεμπάστιαν-Ιοάν Μπουρντούγια. «Η τελευταία ενεργειακή στρατηγική εγκρίθηκε πριν από 17 χρόνια, για την περίοδο 2007-2020. Επομένως, είχαμε επιτακτική ανάγκη να εγκρίνουμε ένα νέο προγραμματικό έγγραφο».

Σε σύγκριση με την προηγούμενη στρατηγική, ο υπουργός δήλωσε ότι ξεχωρίζουν οι προτεραιότητες που είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της γειτονικής Μολδαβίας και η έμφαση στη μείωση των τιμών ενέργειας για τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Προτεραιότητα έχουν επίσης η ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δημιουργία μιας τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού με τεχνολογίες και υλικά που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

Η στρατηγική εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Ενέργειας, μαζί με εμπειρογνώμονες των υποκείμενων εταιρειών και οργανισμών, καθώς και από μέλη του Επίτιμου Συμβουλίου Ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν δημόσια κονδύλια για εξωτερικές συμβουλές.

Οι περιφερειακές εξελίξεις, το κλιματικό πλαίσιο και η οικονομική κατάσταση δημιουργούν πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες για τη Ρουμανία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το παρόν σχέδιο θέτει σε εφαρμογή μέτρα με τα οποία ο ενεργειακός τομέας πρέπει να εγγυάται την αδιάλειπτη διαθεσιμότητα ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών σε προσιτές τιμές για όλους τους καταναλωτές, με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η Ρουμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις που προκαλούνται από τις διακυμάνσεις της αγοράς, την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές ευπάθειες, τόνισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αυτό ενισχύεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γεωστρατηγική της θέση στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένας ανθεκτικός ενεργειακός τομέας, ικανός να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε είδους κρίση.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η Ρουμανία δεσμεύει φυσικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα και την ανάδειξή της σε περιφερειακό ηγέτη. Ο ενεργειακός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό της οικονομίας στο σύνολό της και να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε ακόμη