Η πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας με πυραύλους και drones στην Ουκρανία ανάγκασε αρκετές μονάδες πυρηνικής ενέργειας να αποσυνδεθούν από το δίκτυο, θέτοντας σημαντικό κίνδυνο στον τομέα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Η Ουκρανική αποστολή στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΜΑΕΑ) δήλωσε ότι η σκόπιμη στοχοποίηση της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας από τη Ρωσία στοχεύει στη διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, οι οποίοι παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας.

Η επίθεση της Δευτέρας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 πύραυλοι και drones, ήταν η πιο μαζική επίθεση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Η Ρωσία εντατικοποίησε τις επιθέσεις της στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο, ιδιαίτερα από τον Μάρτιο, με στόχο την υποβάθμιση του συστήματος πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Η Ουκρανική αποστολή τόνισε ότι η επίθεση της Δευτέρας είχε στόχο να παραλύσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας. Ενώ η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει άμεσες επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς, η ζημιά στα συστήματα μετάδοσης και διανομής έχει αναγκάσει τον διαχειριστή του δικτύου να μειώσει την παραγωγή ή ακόμη και να κλείσει πυρηνικές μονάδες.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, τρεις από τις τέσσερις μονάδες ισχύος του πυρηνικού σταθμού Rivne αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο. Επιπλέον, ο πυρηνικός σταθμός της Νότιας Ουκρανίας αναγκάστηκε να μειώσει την παραγωγή του λόγω διακυμάνσεων στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η χώρα έχει χάσει περίπου το μισό της παραγωγικής της δυναμικότητας από την έναρξη του πολέμου. Επί του παρόντος, οι περισσότερες από τις ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας καλύπτονται από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τρεις υπόλοιπους πυρηνικούς σταθμούς. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του πυρηνικού τομέα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη