Η Νότια Κορέα εντείνει την προσπάθειά της να εξάγει πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ευρώπη, καθώς επιδιώκει να καταστεί ηγετικός παίκτης σε μια παγκόσμια αγορά στην οποία κυριαρχούν, μέχρι στιγμής, η Κίνα και η Ρωσία.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αφού νίκησε τον Ιούλιο την αμερικανική Westinghouse και τη γαλλική EDF για να γίνει προτιμητέος πλειοδότης σε ένα έργο 17 δισ. δολαρίων στην Τσεχική Δημοκρατία, η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Korea Hydro & Nuclear Power πρόκειται να υπογράψει σύμβαση στις αρχές του επόμενου έτους για δύο αντιδραστήρες στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

Η συμφωνία, εάν ολοκληρωθεί, θα σηματοδοτήσει το πρώτο μεγάλο υπερπόντιο έργο πυρηνικής ενέργειας της Κορέας εδώ και 15 χρόνια, από τότε που μια κοινοπραξία με επικεφαλής τη μητρική KHNP Kepco κέρδισε το 2009 σύμβαση ύψους 20 δισ. δολαρίων για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών σταθμών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Whang Joo-ho, πρόεδρος της KHNP, δήλωσε ότι η εταιρεία διεξάγει μελέτη σκοπιμότητας για πυρηνικό σταθμό στην Ολλανδία και βρίσκεται σε συνομιλίες για την κατασκευή αντιδραστήρων στη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς στοχεύει στην εξαγωγή 10 ακόμη αντιδραστήρων παγκοσμίως έως το 2030.

Η Kepco έχει επίσης πραγματοποιήσει συζητήσεις σε πρώιμο στάδιο με Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με την κατασκευή ενός νέου σταθμού στο νησί Anglesey στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας.

Η συμφωνία με την Τσεχία ανέδειξε τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας σε μια εποχή που τα έργα των δυτικών ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένης της EDF, παραμένουν βυθισμένα σε καθυστερήσεις κατασκευής και υπερβάσεις κόστους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση (WNA), το κόστος κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στην Κορέα υπολογίζεται σε 3.571 δολάρια ανά κιλοβάτ, πολύ χαμηλότερο από τα 7.931 δολάρια για τη Γαλλία και τα 5.833 δολάρια για τις ΗΠΑ.

Αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια, η οποία βρισκόταν σε πτώση στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει προσελκύσει νέα προσοχή καθώς περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια έχει επίσης αναζωπυρωθεί από χώρες που επιδιώκουν να αναπτύξουν πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να κερδίσει περισσότερες συμφωνίες στην Ευρώπη, όπου οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι του μπλοκ οδήγησαν χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο να ανατρέψουν την προηγούμενη αντίθεσή τους σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η Νότια Κορέα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, με τους 26 αντιδραστήρες της να παρέχουν το ένα τρίτο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τη WNA.

Το τσεχικό έργο ακολουθεί τη συμφωνία της KHNP το 2022 για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Pątnów της κεντρικής Πολωνίας, σε κοινοπραξία με την πολωνική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία ενέργειας PGE. Η KHNP αναμένεται επίσης να υποβάλει προσφορά για ένα έργο σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Σλοβακία που ανακοινώθηκε τον Μάιο.

Το έργο στο Pątnów αναμένει ακόμη επιβεβαίωση μετά την απόφαση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ να προβεί σε πλήρη αναθεώρηση της στρατηγικής της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης για την πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, ο Adam Juszczak, ενεργειακός αναλυτής στο κρατικά χρηματοδοτούμενο Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, δήλωσε ότι η KHNP σημειώνει πρόοδο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη λόγω των χαμηλών τιμών και του ισχυρού πρόσφατου ιστορικού της στην τήρηση των προθεσμιών κατασκευής.

Πλήγμα για τη γαλλική EDF η επιλογή της KHNP

Για την EDF, τον μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης και κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, η επιλογή της κορεατικής εταιρείας από την τσεχική κυβέρνηση αποτελεί πλήγμα.

Ο γαλλικός όμιλος ήλπιζε ότι το επιχείρημα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας θα ενίσχυε τις πιθανότητές του με τους Τσέχους, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δημιουργήσει μια τοπική αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών προϊόντων, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται κοντά στον όμιλο. Αλλά η συμφωνία ήταν επίσης μια ευκαιρία να αποδείξει ότι τα σχέδια του Ευρωπαϊκού Αντιδραστήρα υπό Πίεση (EPR), τα οποία χρησιμοποιούν νερό ως ψυκτικό μέσο αντί για αέριο που χρησιμοποιείται στους περισσότερους αντιδραστήρες σε λειτουργία, θα μπορούσαν να βρουν πελάτες εκτός Γαλλίας.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την εταιρεία να κατασκευάσει τουλάχιστον έξι νέα μοντέλα EPR 2 τα επόμενα χρόνια, αλλά ο σχεδιασμός για μια ενημερωμένη και απλουστευμένη έκδοση του αντιδραστήρα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το μοναδικό μοντέλο αντιδραστήρα EPR που κατασκεύασε στη Γαλλία πρόκειται να ολοκληρωθεί – αλλά με 12 χρόνια καθυστέρηση.

Η EDF έχασε εν μέρει λόγω της τιμής, δήλωσε πρόσωπο προσκείμενο στην εταιρεία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την απόφαση της Τσεχίας. Στο παρελθόν έχει επιμείνει ότι είναι σε θέση να κατασκευάσει γρήγορα περισσότερους αντιδραστήρες.

Τα εμπόδια στα σχέδια της Νότιας Κορέας

Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν εμπόδια στην πορεία για τους Νοτιοκορεάτες. Η KHNP αντιμετωπίζει ισχυρισμούς από τη Westinghouse ότι χρησιμοποίησε την ιδιόκτητη τεχνολογία της για τους αντιδραστήρες APR1400.

Περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε πέρυσι την αγωγή της Westinghouse που υποστήριζε ότι οι κορεατικές εταιρείες παραβίασαν τους αμερικανικούς κανονισμούς περί εξαγωγών που απαιτούν την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανταλλαγή τεχνολογίας. Ωστόσο, η διαμάχη παραμένει άλυτη, καθώς το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε επί του ζητήματος της παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παρόλο που ο Ahn, ο υπουργός βιομηχανίας της Νότιας Κορέας, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονταν «σε συνομιλίες τελευταίου σταδίου» για τη διευθέτηση των διαφορών, η αμερικανική εταιρεία κατέθεσε αυτή την εβδομάδα προσφυγή στην τσεχική αντιμονοπωλιακή υπηρεσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή της KHNP ως προτιμώμενου πλειοδότη.

Η KHNP αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η Westinghouse απλώς επαναλαμβάνει τους προηγούμενους ισχυρισμούς της. Πρόσθεσε: «Θα αντιμετωπίσουμε κατάλληλα τις νομικές διαφορές για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στο τσεχικό έργο».

Το τσεχικό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το οποίο εποπτεύει επίσης την ενεργειακή πολιτική, τόνισε ότι ο διαγωνισμός είχε εξεταστεί από περίπου 200 εμπειρογνώμονες. «Είναι σύνηθες οι αποτυχόντες υποψήφιοι σε συμβάσεις να επιλέγουν όλους τους τρόπους για να αγωνιστούν για τα συμφέροντά τους και φυσικά έχουν το δικαίωμα να το κάνουν», δήλωσε το υπουργείο.

Ο Suh Kyun-ryul, πυρηνικός εμπειρογνώμονας και πρώην καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, δήλωσε ότι η KHNP θα πρέπει πιθανώς να καταλήξει σε οικονομικό διακανονισμό με τη Westinghouse.

Ο Suh σημείωσε επίσης ότι η Νότια Κορέα περιορίζεται από μια μακροχρόνια συμφωνία με τις ΗΠΑ που υπογράφηκε τη δεκαετία του 1950 για να περιορίσει τη δυνατότητα της Σεούλ να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Βάσει της συμφωνίας, η πρόσβαση της Νότιας Κορέας σε προμήθειες πρώτων υλών είναι περιορισμένη και δεν της επιτρέπεται ο εμπλουτισμός ουρανίου ή η επανεπεξεργασία χρησιμοποιημένων καυσίμων.

Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ασιατικό έθνος είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται καθώς ο κόσμος επιστρέφει στην ατομική ενέργεια, αφού αυτή αποφεύχθηκε για δεκαετίες λόγω του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία στο Τσερνομπίλ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λειτούργησε ως προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους ηγέτες να μειώσουν την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα στην Ευρώπη, έχουν θέσει ως στόχο τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας ισχύς της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.

Διαβάστε ακόμη