Η Κίνα θα συνεχίσει να καταργεί σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να μεταρρυθμίζει το ηλεκτρικό της σύστημα, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, εκδίδοντας μια λευκή βίβλο (White paper) που περιλαμβάνει πολλά επιτεύγματα, αλλά λίγα νέα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας Ζανγκ Τζιανχουά δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, να επεκτείνει τη spot αγορά, να προωθεί την εμπορία πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και να αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ζήτησε επίσης μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, ο Ζανγκ δήλωσε ότι η Κίνα επένδυσε 676 δισεκατομμύρια δολάρια στην ενεργειακή της μετάβαση πέρυσι, επικαλούμενος στοιχεία του ερευνητικού οργανισμού BloombergNEF, σύμφωνα με τα οποία οι επενδύσεις της Κίνας στην ενεργειακή μετάβαση αποτελούσαν το 38% του παγκόσμιου συνόλου.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και το σύστημα ηλεκτροδότησής της εξακολουθεί να βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στον άνθρακα.
Ερωτηθείς εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας θα μπορούσαν να κορυφωθούν πριν από τον στόχο της για το 2030, όπως πολλοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι σε καλό δρόμο, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού του οργανισμού Σονγκ Γουέν δήλωσε: «Ο διπλός στόχος για τον άνθρακα δεν θα αλλάξει και οι κύριοι στόχοι για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί δεν θα μετακινηθούν».
Η Κίνα είχε θέσει ως στόχο την εγκατάσταση 1.200 γιγαβάτ αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2030, αλλά η αλματώδης αύξηση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τη βοήθησε να επιτύχει τον στόχο αυτό τον Ιούλιο, έξι χρόνια νωρίτερα.
Ερωτηθείς εάν η Κίνα θα μπορούσε να θέσει έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, ο διευθυντής του τμήματος νέας ενέργειας Λι Τσανγκτζούν δήλωσε μόνο ότι η Κίνα θα προτείνει νέους στόχους και μέτρα με βάση τις εθνικές της συνθήκες.
Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα υστερεί σε ορισμένους άλλους στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός για τη μείωση της έντασης του άνθρακα – εκπομπές CO2 ανά μονάδα οικονομικής παραγωγής – κατά 18% κατά την πενταετία έως το 2030. Θα πρέπει να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές κατά 7% ετησίως φέτος και το 2025 για να τον επιτύχει, σύμφωνα με ανάλυση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Carbon Brief.
Η λευκή βίβλος περιγράφει μια σειρά από μέτρα που είχαν ήδη ανακοινωθεί, από την προώθηση της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας έως την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.
Ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην προώθηση μιας «παγκόσμιας κοινότητας κοινού μέλλοντος» αναφέρει ότι η Κίνα προωθεί τη συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας στο πλαίσιο του μαζικού προγράμματος υποδομών Belt and Road Initiative. Υπογράμμισε τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καρότ του Πακιστάν, μέρος του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, ο οποίος απειλείται από επιθέσεις αυτονομιστών μαχητών τις τελευταίες ημέρες.
Διαβάστε ακόμη