Η Επιτροπή Εμπορίας Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης των ΗΠΑ (CFTC), που εποπτεύει τις αγορές εμπορευμάτων, επέβαλε πρόστιμο 48 εκατομμυρίων δολαρίων στην TotalEnergies Trading SA, θυγατρική του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total Energies για χειραγώγηση της αγοράς για τα συμβόλαια  μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης αναφοράς στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την CFTC, η TotalEnergies Trading πλημμύρισε την αγορά με φθηνή φυσική βενζίνη (EBOB) τον Μάρτιο του 2018, ενώ διατηρούσε μια μεγάλη θέση πώλησης στοιχηματίζοντας ότι οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων EBOB θα πέσουν. Αυτή η στρατηγική περιελάμβανε την αποδοχή ζημιών στις φυσικές πωλήσεις προκειμένου να αποκομίσει μεγαλύτερο κέρδος στη θέση πώλησης, εάν η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων μειωνόταν.

Η CFTC θεωρεί αυτόν τον ελιγμό επίθεση στην ακεραιότητα της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και παραβίαση των κανονισμών της. Η μητρική εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το πρόστιμο.

Η CFTC δήλωσε επίσης ότι η TotalEnergies συνεργάστηκε εν μέρει με την έρευνα, αλλά απέτυχε να διατηρήσει ή να παράγει έγκαιρα ορισμένα σχετικά μηνύματα WhatsApp. Ένας επίτροπος διαφώνησε με την απόφαση, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία και το γεγονός ότι οι επίτροποι δεν είδαν τα έγγραφα υπεράσπισης της TotalEnergies πριν από την ψηφοφορία.

Ενώ το πρόστιμο είναι σημαντικό, αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 6% των καθαρών κερδών της TotalEnergies το 2018.

 

Διαβάστε ακόμη