Ένα ανεξάρτητο ίδρυμα κατέθεσε την Τετάρτη ομαδική αγωγή στην Ολλανδία κατά της Stellantis για την υποτιθέμενη εξαπάτηση σε δοκιμές εκπομπών ρύπων από μία από τις προηγούμενες εταιρείες της, τη Fiat Chrysler, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.

Σύμφωνα με την αγωγή, που κατατέθηκε από το ολλανδικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Fiat Chrysler Investors Recovery Stichting, τουλάχιστον από το 2014 έως το 2017 η Fiat Chrysler απέτυχε να αποκαλύψει ότι είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό στα οχήματά της με στόχο την κάλυψη των εκπομπών ρύπων, ανέφερε σε δήλωσή του ο νομικός σύμβουλος του ιδρύματος.

«Ως αποτέλεσμα, (αυτό) έβλαψε σημαντικά τους επενδυτές που αγόραζαν και/ή κατείχαν μετοχές της Fiat Chrysler», αναφέρει η δήλωση της δικηγορικής εταιρείας Scott+Scott.

Η Stellantis ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «πιστεύει ότι αυτή η αγωγή είναι αβάσιμη και σκοπεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά».

Η Stellantis δημιουργήθηκε στις αρχές του 2021 από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και της γαλλικής PSA.

Η FCA US LLC, μονάδα της Stellantis με έδρα την Ολλανδία, δήλωσε ένοχη το 2022 για ποινική συνωμοσία στο πλαίσιο πολυετούς έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για απάτη σχετικά με τις εκπομπές ντίζελ.

Η Scott+Scott δήλωσε ότι οι επενδυτές που ενδεχομένως μπορούν να ενταχθούν στην αγωγή είναι όσοι αγόρασαν ή κατείχαν μετοχές της Fiat Chrysler στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2017.

Η αξίωση χρηματοδοτείται από εξωτερικό χρηματοδότη που συνδέεται με τον αμερικανικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Fortress Investment Group, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιδρύματος.

«Αυτό το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων αποκρύφθηκε από τη Fiat Chrysler για χρόνια και επηρέασε χιλιάδες επενδυτές. Έχει καθυστερήσει να λογοδοτήσει η αυτοκινητοβιομηχανία μέσω αυτής της συλλογικής αγωγής», ανέφερε στη δήλωση ο πρόεδρος του ιδρύματος Φλιπ Σρερς.

Η Fiat Chrysler, η Peugeot που κατασκευάζει την PSA και η Opel – επίσης μάρκα της Stellantis – βρίσκονται υπό έρευνα στην Ευρώπη, μαζί με πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, στον απόηχο του σκανδάλου εκπομπών ρύπων dieselgate της Volkswagen.

Ο συνεργάτης της Scott+Scott, Jan-Willem De Jong, δήλωσε ότι η υπόθεση υποβλήθηκε την Τετάρτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο North-Holland της Ολλανδίας, ενώ κοινοποιήθηκε στη Stellantis την Τρίτη.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στις 4 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη