Οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ το 2023 αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις συνολικές θέσεις εργασίας της χώρας και η συνδικαλιστική οργάνωση στην καθαρή ενέργεια ξεπέρασε για πρώτη φορά το ποσοστό στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 28 Αυγούστου το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Η απασχόληση στις επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων της αιολικής, της ηλιακής, της πυρηνικής και της αποθήκευσης μπαταριών – αυξήθηκε κατά 142.000 θέσεις εργασίας ή 4,2% πέρυσι, από αύξηση 3,9% το 2022, σύμφωνα με την έκθεση για την ενέργεια και την απασχόληση στις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό ήταν πάνω από το συνολικό ποσοστό αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά 2% το 2023.

Τα ποσοστά συνδικαλισμού στην καθαρή ενέργεια έφτασαν το 12,4%, περισσότερο από το 11% στο σύνολο των ενεργειακών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη στις κατασκευές και τις βιομηχανίες κοινής ωφέλειας και μετά τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2022, συμπεριλαμβανομένου του διακομματικού νόμου CHIPS και του νόμου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ανέφερε το υπουργείο.

Οι θέσεις εργασίας στις κατασκευές στον τομέα της καθαρής ενέργειας, που καθοδηγούνται από τη νομοθεσία και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, «αναμένεται να συνεχιστούν για δεκαετίες για την κατασκευή της υποδομής καθαρής ενέργειας που χρειαζόμαστε», δήλωσε η Betony Jones, επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας για τις θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας, σε μια κλήση προς τους δημοσιογράφους. Ενώ τα συνδικαλισμένα μέλη «μπορεί να μετακινούνται από έργο σε έργο, υπάρχει συνέχεια αυτής της εργασίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να κάνουν καριέρα σε αυτόν τον κλάδο», είπε η ίδια.

Η απασχόληση στους κλάδους της ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας και σε στέγες αυξήθηκε κατά 5,3%, προσθέτοντας περισσότερες από 18.000 θέσεις εργασίας, αναφέρεται. Η βιομηχανία εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, λέει ότι έχει χάσει περισσότερες από 17.000 θέσεις εργασίας λόγω των υψηλών επιτοκίων και της μείωσης των τιμών των καθαρών μετρητών από την πολιτεία, που επιτρέπουν στους πελάτες να πιστώνονται για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγουν τα πάνελ στις στέγες τους.

Οι νέες θέσεις εργασίας στα ορυκτά καύσιμα ήταν μικτές. Το εργατικό δυναμικό στο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά περισσότερες από 77.000 ή 13,3%, ενώ οι θέσεις εργασίας στο πετρέλαιο μειώθηκαν κατά περισσότερες από 44.000 ή 6%. Οι θέσεις εργασίας στον άνθρακα μειώθηκαν κατά σχεδόν 8.500 ή 5,3%, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισε να στρέφεται από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Το 2023 το ενεργειακό εργατικό δυναμικό παρέμεινε κυρίως ανδρικό με μέσο όρο 73% σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο του εργατικού δυναμικού που ήταν 53% άνδρες, τα ίδια ποσοστά με το προηγούμενο έτος. Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου τις μισές θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας που προστέθηκαν το 2022, αλλά μόνο το 17% των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε ακόμη