Η Ουκρανία θα προωθήσει τα αμφιλεγόμενα σχέδια να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε παλαιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής, παρά την αυξανόμενη αντίθεση των νομοθετών, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, εν μέσω προειδοποιήσεων για μια μεγάλη κρίση ενέργειας αυτό το χειμώνα.

Ο Γκέρμαν Γκαλουστσένκο δήλωσε στο POLITICO ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να σκοπεύει να συνεχίσει την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Khmelnytskyi στη δυτική Ουκρανία, αγοράζοντας δύο αντιδραστήρες VVER-1000 που βρίσκονται επί του παρόντος αποθηκευμένοι στη Βουλγαρία. Η πρόταση έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους ίδιους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν πιο γρήγοροι τρόποι για να βοηθηθεί η στήριξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, ουκρανοί βουλευτές δήλωσαν στο POLITICO ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να περάσει ένα σχέδιο νόμου που νομοθετούσε την αγορά των αντιδραστήρων.

Οι βουλευτές αμφισβήτησαν κατά πόσον οι παροπλισμένοι αντιδραστήρες, που αγοράστηκαν από τη Βουλγαρία πριν από μια δεκαετία και πλέον, θα μπορούσαν να τεθούν γρήγορα σε λειτουργία και κατά πόσον τα κεφάλαια θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος, είπαν, πιθανότατα θα διογκωνόταν και θα άνοιγε την πόρτα στη διαφθορά.

Ωστόσο, ο Γκαλουστσένκο υποσχέθηκε να κερδίσει τους σκεπτικιστές και να ξεκινήσει το έργο.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα έχει έσοδα από την πώληση των δύο αντιδραστήρων, τους οποίους η Βουλγαρία έβαλε στην άκρη μετά την αποτυχία των σχεδίων για την ανάπτυξή τους. Η Σόφια έχει έκτοτε υπογράψει ένα σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού της στο Κοζλοντούι με τον αμερικανικό γίγαντα της ατομικής ενέργειας Westinghouse.

Οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των γεωθερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και των μετασχηματιστών του δικτύου, έχουν δεχθεί συνεχείς επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους τελευταίους μήνες, γεγονός που απαιτεί σημαντικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ για να καλυφθεί το νέο έλλειμμα.

Διαβάστε ακόμη