Η Alphabet Inc., μητρική της Google, δεν κατάφερε να πάρει άδεια από το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νοτίου Δουβλίνου για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων λίγο έξω από το Δουβλίνο επειδή δεν πληρούσε κάποιες από τις απαιτήσεις βιωσιμότητας της Ιρλανδίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το σχέδιο του τεχνολογικού γίγαντα για την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης αποθήκευσης δεδομένων 72.400 τετραγωνικών μέτρων απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Νότιας Κομητείας Δουβλίνου σε μια απόφαση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Το συμβούλιο έγραψε ότι η Google δεν είχε παράσχει επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με το «πώς η πρόταση θα επηρεάσει την παροχή ρεύματος όταν λειτουργήσει» το 2027, σύμφωνα με την απόφαση.

Οι περιορισμοί του ηλεκτρικού δικτύου αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες υποδομές προκλήσεις της Ιρλανδίας, εν μέρει επιδεινωμένες από την ανάπτυξη των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων που επιτρέπουν τις υπηρεσίες cloud και την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές οι εγκαταστάσεις, που προσελκύονται στην Ιρλανδία λόγω του ήπιου κλίματος και του ρόλου της ως περιφερειακού επιχειρηματικού κόμβου, προβλέπεται να καταναλώσουν το ένα τρίτο της ενέργειας της χώρας έως το 2026, έναντι 18% το 2022.
Το Δουβλίνο είναι η έδρα της Google στην Ευρώπη και διαθέτει δύο λειτουργικά κέντρα δεδομένων. Η Google έχει ανακοινώσει προηγουμένως έναν στόχο να λειτουργεί τα κέντρα δεδομένων της με ενέργεια μηδενικού άνθρακα έως το 2030.

Ένας εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει. Η εταιρεία έχει ένα μήνα για να ασκήσει έφεση στην απόφαση του συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη