Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε ένας κανόνας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: οι μικρές κερδίζουν τις μεγάλες. Οι μετοχές μετοχών δεύτερης γραμμής με συγκριτικά χαμηλή κεφαλαιοποίηση είχαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις κατά μέσο όρο από εκείνες των μεγάλων εταιρειών. Ωστόσο, αυτός ο χρηματιστηριακός κανόνας δεν ισχύει εδώ και αρκετό καιρό.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο δείκτης μετοχών MSCI Europe Small Cap, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών μερισμάτων, έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 6%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο MSCI Europe Large Cap, έχει κερδίσει περισσότερο από 25%.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων περιμένουν μέχρι στιγμής μάταια τη μεγάλη επιστροφή των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης: «Μια τόσο μακρά περίοδος υποαπόδοσης είναι άτυπη», λέει η Μπριγκιτε Όλσεν (Brigitte Olsen), ανώτερη διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Bellevue Asset Management.

Ωστόσο, η Όλσεν βλέπει τώρα ευκαιρίες: «Οι ευρωπαϊκές μικρές κεφαλαιοποιήσεις αποτιμώνται τώρα εξίσου ευνοϊκά σε σύγκριση με τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις, όπως και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008».

Αξίζει να μάθει κανείς τι συνηγορεί υπέρ της ανάκαμψης των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης και ποιες μεμονωμένες μετοχές θεωρούνται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Μικρές κεφαλαιοποιήσεις με χαμηλό Δείκτη τιμής-κερδών (δείκτης P/E)

Οι αναλυτές χρησιμοποιούν δείκτες όπως ο δείκτης τιμής/κερδών (δείκτης P/E) για να προσδιορίσουν αν οι μετοχές είναι θεμελιωδώς ευνοϊκές ή όχι. Δείχνει πόσο καιρό χρειάζονται οι εταιρείες για να κερδίσουν την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους σε καθαρή βάση. Το σημείο αναφοράς γι’ αυτό είναι συχνά τα κέρδη που αναμένονται για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια κεφαλαίων Όλσεν, οι δείκτες τιμές – κερδών των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης είναι συνήθως περίπου 20 % υψηλότεροι από εκείνους των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μικρότερες εταιρείες είναι συχνότερα μετοχές ανάπτυξης, όπου οι ελπίδες επικεντρώνονται περισσότερο στην αύξηση των κερδών στο μέλλον.

Οι 879 εταιρείες του δείκτη MSCI Europe Small Cap και κάθε μεμονωμένη μετοχή αποτιμώνται κατά μέσο όρο στο δωδεκαπλάσιο των αναμενόμενων ετήσιων καθαρών κερδών τους. Στον δείκτη MSCI Europe Large Cap με τις 189 εταιρείες του, ο δείκτης P/E είναι 14,2 σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών Bloomberg.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι μετοχές δεύτερης γραμμής της Ευρώπης έχουν αποδώσει τόσο πολύ χειρότερα από τις μετοχές των μεγάλων εταιρειών είναι οι ταχείες και σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες από τον Μάρτιο του 2022.

«Προκάλεσαν φόβους για ύφεση και αυτό έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τις μετοχές δεύτερης γραμμής», λέει ο Τιμ Φολφ (Tim Wolff), διαχειριστής χαρτοφυλακίου για μετοχές δεύτερης γραμμής στην DWS.

Οι μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις προέρχονται συχνά από πιο κυκλικές, δηλαδή κυκλικές βιομηχανίες. Επιπλέον, οι μικρές εταιρείες έχουν υποφέρει ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων.

Ο Φολφ εξηγεί αυτή τη συσχέτιση ως εξής: «Σε αντίθεση με πολλές προκαταλήψεις, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις είναι κατά μέσο όρο λιγότερο χρεωμένες από τις μεγάλες εταιρείες. Αλλά αναχρηματοδοτούνται κυρίως μέσω τραπεζικών δανείων». Τα τραπεζικά δάνεια έχουν συνήθως μόνο σύντομη διάρκεια και υπόκεινται σε κυμαινόμενα επιτόκια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αύξηση των επιτοκίων πλήττει περισσότερο τις μικρότερες εταιρείες. Οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά ομολόγων και μπορούν να δανειστούν εκεί χρήματα με σταθερά επιτόκια για μεγαλύτερες διάρκειες.

Ελπίδα για τις μειώσεις των επιτοκίων

Αλλά αυτό προς το παρόν αλλάζει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το βασικό της επιτόκιο τον Ιούνιο και είναι πιθανό να ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. «Αυτό θα πρέπει να ωφελήσει τις μετοχές δεύτερης γραμμής, των οποίων το κόστος αναχρηματοδότησης εξαρτάται περισσότερο από το τρέχον επίπεδο επιτοκίων, περισσότερο από ό,τι τις μεγάλες εταιρείες», λέει ο Φολφ από την DWS.

Υπάρχει επίσης ελπίδα όσον αφορά την οικονομία. Εάν η αμερικανική οικονομία καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, όπως αναμένουν πολλοί οικονομολόγοι, αυτό θα ήταν ένα καλό νέο για την παγκόσμια οικονομία και επομένως και για την Ευρώπη. Αν και η οικονομία στην ευρωζώνη αναπτύσσεται μόνο ασθενώς, «οι πρόδρομοι δείκτες, όπως οι δείκτες διευθυντών αγορών για την ευρωζώνη, βελτιώνονται. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι», τονίζει ο Φολφ.

Η Όλσεν από την Bellevue Asset Management είναι επίσης πεπεισμένη. «Εάν η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτρο και η Ευρώπη μπορέσει να αποφύγει την ύφεση, τα πράγματα φαίνονται καλά για τις ευρωπαϊκές μετοχές δεύτερης γραμμής». Κατά τη γνώμη της, οι αποτιμήσεις τους αντικατοπτρίζουν ήδη μια οικονομική ύφεση και επομένως είναι επίσης ευνοϊκά αποτιμημένες. «Η σχέση κινδύνου/απόδοσης για τις μετοχές δεύτερης γραμμής είναι επομένως καλή».

Ο Φολφ θεωρεί επίσης θετικό το γεγονός ότι περισσότερες μεγάλες εταιρείες ή εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων αναλαμβάνουν και πάλι μικρές εταιρείες. Για παράδειγμα, ο σουηδικός ιδιωτικός επενδυτικός οίκος EQT αγόρασε πρόσφατα τη σουηδική εταιρεία εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων OX2. Η ισπανική τράπεζα BBVA ενδιαφέρεται για την Banco Sabadell. «Αυτό δείχνει ότι όχι μόνο εμείς ως διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούμε τις αποτιμήσεις ευνοϊκές», λέει.

Ωστόσο, ο διαχειριστής κεφαλαίων της DWS παραδέχεται: «Η αγορά θα αισθανθεί πραγματικά άνετα με τις ευρωπαϊκές μετοχές δεύτερης γραμμής και πάλι όταν θα είναι σαφές πώς εξελίσσεται η οικονομία». Υποθέτει επίσης ότι οι μετοχές δεύτερης γραμμής δεν θα κάνουν μια ξαφνική επιστροφή, αλλά θα καλύψουν σταδιακά τη διαφορά. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστείτε να μπείτε στην ευρεία αγορά.

Κατά την επιλογή των μετοχών τους, διαχειριστές κεφαλαίων όπως η Όλσεν και ο Φολφ τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι εταιρείες πρέπει να αναπτύσσονται, να είναι κερδοφόρες, να έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους και ελάχιστο ή καθόλου χρέος.

Είναι αρκετά ακριβείς στην επιλογή των μετοχών τους. Το αμοιβαίο κεφάλαιο «Bellevue Entrepreneur Europe Small» του Olsen (ISIN LU0631859229) έχει υπεραποδώσει έναντι του MSCI Europe Small Caps για ένα, τρία, πέντε και δέκα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Scope Fund Analysis. Σύμφωνα με την Scope, τα αμοιβαία κεφάλαια μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της DWS υπεραπέδωσαν επίσης έναντι του δείκτη.

Εστίαση σε έξι μεμονωμένες μετοχές

Η DWS βρίσκει τέτοιες εταιρείες στον καταναλωτικό τομέα, μεταξύ άλλων, και ενδιαφέρεται επίσης για μεσαίου μεγέθους τράπεζες, αλλά δεν κατονομάζει συγκεκριμένες εταιρείες. Η Όλσεν, από την άλλη πλευρά, παρέχει μια βαθύτερη εικόνα του χαρτοφυλακίου της.

«Κατά την επιλογή των μετοχών μας, εστιάζουμε επίσης σε μεγάλο βαθμό στις μεγατάσεις, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ηλεκτροδότηση, η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη». Για όλα αυτά τα θέματα απαιτούνται υποδομές, τις οποίες συχνά προσφέρουν και μικρότερες εταιρείες.

Κερδίζοντας από τις μεγατάσεις

Η Όλσεν αναφέρει την Wärtsilä, τη Nordex και την Burckhardt Compression ως παραδείγματα εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που επωφελούνται από τη μεγατρική τάση της φιλικής προς το κλίμα ενέργειας.

«Η φινλανδική εταιρεία Wärtsilä μεγάλωσε ως ο εφευρέτης του πετρελαιοκινητήρα για τη ναυτιλία, αλλά τώρα εστιάζει σε λύσεις για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα μέσω εναλλακτικών κινητήρων». Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Wärtsilä αύξησε σημαντικά τα κέρδη της από 0,14 ευρώ σε 0,34 ευρώ ανά μετοχή και τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα.

Η γερμανική κατασκευάστρια ανεμογεννητριών Nordex σημείωνε ζημίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να επιστρέψει στα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους και ανέφερε επίσης καλά γεμισμένα βιβλία παραγγελιών.

Η Burckhardt Compression από την Ελβετία ειδικεύεται στην κατασκευή παλινδρομικών συμπιεστών. «Η εταιρεία επωφελείται από την ενεργειακή μετάβαση, επειδή προμηθεύει εξειδικευμένους συμπιεστές για την παραγωγή ηλιακών κυψελών και τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», εξηγεί η Όλσεν. Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, η Burkhardt Compression αύξησε τα κέρδη ανά μετοχή της κατά 29% σε 26,60 ελβετικά φράγκα.

Μεταξύ των εταιρειών που επωφελούνται από τη μεγατρική τάση της ηλεκτροκίνησης, ο διαχειριστής κεφαλαίων Bellevue Asset Management εστιάζει στη γαλλική εταιρεία κατασκευής καλωδίων Nexans. Η Nexans οφείλει τις καλές προοπτικές της στις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, για την οποία είναι σημαντικό ένα αποτελεσματικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, τα καλώδια υψηλής τάσης συνδέουν τα διεθνή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στα ανοικτά των ακτών με την ηπειρωτική χώρα.

Επομένως, εδώ συναντώνται δύο μεγατάσεις. Η Nexans αύξησε τα λειτουργικά της κέρδη κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που ήταν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο Όμιλος κερδίζει επίσης πολλά χρήματα σε καθαρή βάση εδώ και χρόνια. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 4,92 ευρώ το 2023 και αναμένεται να αυξηθούν στα 7,28 ευρώ φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Όλσεν καλύπτει τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της ψηφιοποίησης στο αμοιβαίο κεφάλαιό της με μετοχές σε εταιρείες από τον τομέα των ημιαγωγών, μεταξύ άλλων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ελβετική εταιρεία VAT και η ολλανδική εταιρεία BE Semiconductors (Besi).

Η VAT είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής βαλβίδων κενού στον κόσμο. Αυτές χρειάζονται για την παραγωγή του υπερκαθαρού κενού που απαιτείται για την κατασκευή μικροτσίπ. Η Besi κατασκευάζει συστήματα συναρμολόγησης για τη βιομηχανία ημιαγωγών και ηλεκτρονικών.

Και οι δύο εταιρείες είναι κερδοφόρες, αλλά έχουν υποφέρει πρόσφατα από τις επιφυλακτικές προοπτικές και τη γενική πτώση των μετοχών τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, η Όλσεν διατηρεί και τις δύο μετοχές: «Πουλάμε μόνο αν η επενδυτική ιστορία δεν λειτουργεί πλέον – αλλά πιστεύουμε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της VAT και της Besi παραμένουν άθικτες».

Διαβάστε ακόμη