Η Exxon Mobil δημοσίευσε μια νέα παγκόσμια προοπτική για το πετρέλαιο, η οποία προβλέπει συνεχή ισχυρή ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2050. Η εταιρεία προβλέπει ότι η ζήτηση θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού ανταγωνιστή της, της BP.

Η προοπτική της Exxon βασίζεται στην αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια. Η εταιρεία πιστεύει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο, ακόμη και αν όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται το 2035 ήταν ηλεκτρικά.

Τα σχέδια παραγωγής της Exxon είναι φιλόδοξα, στοχεύοντας να φτάσουν τα 4,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά ημέρα έως το 2023. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τους στόχους παραγωγής των άλλων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών της Δύσης.

Η εταιρεία προβλέπει επίσης μια πιο αργή μείωση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της BP. Η Exxon πιστεύει ότι οι προόδους στην τεχνολογία θα επιτρέψουν τη μείωση των εκπομπών μετά το 2029.

Ωστόσο, η προοπτική της Exxon εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εταιρεία προειδοποιεί ότι χωρίς συνεχείς επενδύσεις σε νέα πετρελαϊκά κοιτάσματα, η παγκόσμια προσφορά θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη