Η Σερβία προτείνει σημαντικές αλλαγές στο νόμο της για την ενέργεια. Κύριοι στόχοι είναι η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η δημιουργία σταθερού εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια και η εισαγωγή νέων ευκαιριών για τον ενεργειακό τομέα.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται επί του παρόντος σε δημόσια διαβούλευση, με τους ενδιαφερόμενους φορείς να καλούνται να παράσχουν ανατροφοδότηση έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Το Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας τονίζει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ευθυγράμμιση της Σερβίας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, εξασφαλίζοντας έναν αξιόπιστο εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Νέες δραστηριότητες και ρόλοι συμμετεχόντων

Οι αλλαγές εισάγουν νέες δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας. Η «ομαδοποίηση» επιτρέπει στους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία ομάδων. Επιπλέον, τα «μη συμβατικά καύσιμα» που προέρχονται από μη ανακυκλώσιμα απόβλητα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Το σχέδιο νόμου εισάγει επίσης έναν νέο ρόλο συμμετέχοντα: τον «ενεργό αγοραστή». Πρόκειται για τελικούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν ή αποθηκεύουν τη δική τους παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, την πωλούν ανεξάρτητα ή συμμετέχουν σε υπηρεσίες ευελιξίας. Δεν πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο εμπορικοί ή επαγγελματικοί πάροχοι ενέργειας.

Αγορά εξισορρόπησης και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Το σχέδιο νόμου θεσπίζει ένα πλαίσιο για την αγορά εξισορρόπησης, όπου οι συμμετέχοντες είναι οικονομικά υπόλογοι για τυχόν ανισορροπίες που δημιουργούν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Περιγράφει επίσης τους βασικούς κανόνες για την εν λόγω αγορά και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης. Επιπλέον, εισάγει έναν μηχανισμό δυναμικότητας εξισορρόπησης που θα περιορίζει τη συμμετοχή των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με υψηλές εκπομπές από το 2025.

Η υφιστάμενη δραστηριότητα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή στο σχέδιο νόμου. Πλέον, θα απαιτείται άδεια για τη λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Δυναμικά τιμολόγια και επιλογή των καταναλωτών

Επί του παρόντος, οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν ελεύθερα προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νέος νόμος επιτρέπει στους προμηθευτές με περισσότερους από 200.000 πελάτες να προσφέρουν συμβάσεις δυναμικών τιμολογίων που αντικατοπτρίζουν τις τιμές της αγοράς σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, τα νοικοκυριά και οι μικροκαταναλωτές θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εργαλεία για τη σύγκριση των προσφορών των προμηθευτών.

Κατάργηση της καθαρής χρέωσης και της καθαρής μέτρησης

Τα προγράμματα καθαρής χρέωσης και καθαρής μέτρησης, τα οποία επιτρέπουν στους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας να λαμβάνουν πιστώσεις για την περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύεται πίσω στο δίκτυο, καταργούνται σταδιακά έως το τέλος του 2026.

Το σχέδιο νόμου αίρει την υφιστάμενη απαγόρευση κατασκευής πυρηνικών σταθμών στη Σερβία. Επιπλέον, εισάγει απαίτηση πιστοποίησης για τους εγκαταστάτες εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ευθυγραμμίζοντας τη Σερβία με την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες.

Αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα της Σερβίας, στην αύξηση της συμμετοχής και στο άνοιγμα του δρόμου για τη δυνητική ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, ενώ παράλληλα συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Διαβάστε ακόμη