Η Woodside Energy, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός φυσικού αερίου της Αυστραλίας, αναμένεται να ανακοινώσει πτώση στα ενδιάμεσα κέρδη λόγω χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα και γεωπολιτικών εντάσεων. Οι επενδυτές επικεντρώνονται στη στρατηγική συναλλαγών της Woodside μετά την αποτυχία της συγχώνευσης των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Santos, σύμφωνα με το το Reuters.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το καθαρό κέρδος της Woodside θα ανέλθει σε 1,11 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους. Αυτή η πτώση αποδίδεται στην έλλειψη ευκαιριών ανάπτυξης στο τρέχον χαρτοφυλάκιο της Woodside και στην υπερβολική εξάρτηση από το πεδίο Scarborough, το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την παραγωγή.

Η πρόσφατη εξαγορά του αναπτυξιακού εταιρείας LNG Tellurian από την Woodside θεωρείται θετικό βήμα, αλλά οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι για τα μελλοντικά σχέδια της Woodside για συγχωνεύσεις και εξαγορές προκειμένου να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο LNG της. Η υψηλή τιμή της μετοχής, η επιφυλακτική άποψη για τις τιμές του πετρελαίου και η αβεβαιότητα για τα μελλοντικά μερίσματα δυσκολεύουν τους επενδυτές να δουν αξία στην Woodside.

Εν τω μεταξύ, η Santos, ο δεύτερος μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός φυσικού αερίου της Αυστραλίας, έχει γίνει πιθανός στόχος εξαγοράς μετά την αποτυχημένη συγχώνευση με την Woodside. Η Santos ανακοίνωσε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πτώση των κερδών της λόγω χαμηλότερων τιμών και υψηλότερων κόστους. Ο πρόεδρος της εταιρείας έχει δηλώσει την προθυμία του να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ή ολόκληρη την εταιρεία, καθώς η τιμή της μετοχής της μειώνεται.

Διαβάστε ακόμη