Η Equinor σχεδιάζει να επενδύσει 60-70 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (5,7 έως 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις υπεράκτιες περιοχές της Νορβηγίας μέχρι το 2035, καθώς αναμένει συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, αντλώντας περίπου τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, αλλά πολλά από τα μεγαλύτερα υπεράκτια κοιτάσματά της βρίσκονται σε ύφεση και επί του παρόντος δεν έχουν προγραμματιστεί νέες αναπτύξεις για τη δεκαετία του 2030.

«Βλέπουμε μια μακροπρόθεσμη καμπύλη ζήτησης για το νορβηγικό πετρέλαιο και γι’ αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Anders Opedal, διευθύνων σύμβουλος της κρατικά ελεγχόμενης Equinor.

Η Equinor δήλωσε ότι θα μπορούσε να παράγει 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα (boed) στη Νορβηγία το 2035, σε σύγκριση με 1,4 εκατομμύρια boed το 2023, και να πραγματοποιεί 20-30 νορβηγικές ερευνητικές γεωτρήσεις ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με 26 γεωτρήσεις το 2023.

Όσον αφορά μόνο το φυσικό αέριο, η Equinor επανέλαβε ότι αναμένει να παραδίδει 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη κάθε χρόνο μέχρι το 2035.

Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται υπεράκτια της Νορβηγίας αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ φέτος και να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 2025, λόγω των συνεχιζόμενων εξελίξεων στα κοιτάσματα και του αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Εξακολουθούν να υπάρχουν «ελκυστικές ευκαιρίες» στις υπεράκτιες περιοχές της Νορβηγίας, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Kjetil Hove, επικεφαλής των εγχώριων δραστηριοτήτων της Equinor.

Διαβάστε ακόμη