Η Πολωνία σχεδιάζει να διαθέσει 4,6 δισεκατομμύρια ζλότι (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό του 2025 για να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Πολωνία χρειάζεται τόσο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και την πυρηνική παραγωγή για να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Andrzej Domanski στο Olsztyn της βορειοανατολικής Πολωνίας. Ο ίδιος περιέγραψε τις αρχικές δαπάνες για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η χώρα, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση υπέθεσε ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 60 δισεκατομμύρια ζλότυ για το έργο την περίοδο 2025-2030, πριν λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες προμηθεύουν την τεχνολογία. Το σχέδιο εκτιμά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου που βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα σε περίπου 10 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη