Έδαφος κερδίζουν ολοένα και περισσότερο οι διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreement – PPAs) στις μεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας.

Τα PPAs αποτελούν μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεταξύ ενός παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και ενός πελάτη, συνήθως ενός ομίλου κοινωφελών υπηρεσιών, κυβέρνησης ή εταιρείας. Οι συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να έχουν διάρκεια μεταξύ 5 και 20 ετών, διάστημα κατά το οποίο ο αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζει ενέργεια σε τιμή κατόπιν διαπραγμάτευσης.

Οι συμφωνίες αυτές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή μη καθετοποιημένων ομίλων), ιδίως παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως φωτοβολταϊκά πάρκα ή αιολικά πάρκα.

Οι συμβάσεις μπορούν να εφαρμόζονται είτε σε προκαθορισμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας είτε σε προκαθορισμένο μέρος της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον πωλητή. Και στις δύο περιπτώσεις, η τιμή μπορεί να είναι ένα σταθερό ποσό ανά κιλοβατώρα ή κυμαινόμενες τιμές αγοράς, ανάλογα με τους ειδικούς όρους της σύμβασης.

Στο Einbeck της Κάτω Σαξονίας, εννέα ανεμογεννήτριες υψώνονται σε ύψος 240 μέτρων. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια πωλείται σε βιομηχανικές εταιρείες μέσω του παρόχου υπηρεσιών Engie Energy Management Solutions.

Η οικογενειακή επιχείρηση Rehau Group αγοράζει ένα μεγάλο μέρος. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές που προκαλούνται στην εταιρεία. «Δεν συμβαίνει εν μία νυκτί, αλλά με έργα όπως τα δικά μας φωτοβολταϊκά συστήματα ή η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το αιολικό πάρκο, σημειώνουμε πρόοδο βήμα προς βήμα», λέει η Kριστίνα Έσενμπαχερ (Kristina Eschenbacher), Διευθύντρια Κατηγορίας Ενέργειας στη Rehau Industries.

Το Rehau αντιπροσωπεύει μια τάση. Όλο και περισσότερες εταιρείες υπογράφουν συμβάσεις με φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην τεχνική ορολογία, αυτές οι συμβάσεις ονομάζονται Συμφωνίες Αγοράς Ισχύος, ή για συντομία Συμφωνίες Αγοράς Ισχύος. Ξεκινούν μια νέα εποχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

«Μετά τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, οι μεσαίες εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτές τις συμφωνίες για να αποκτήσουν φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια», λέει ο Ντέηβιντ Μπούντε (David Budde), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Trawa. Η start-up υποστηρίζει τις εταιρείες στην προμήθεια βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταχεία ανάπτυξη

Σύμφωνα με το «PPA Market Analysis Germany 2023» του Γερμανικού Οργανισμού Ενέργειας (Dena), η γερμανική αγορά PPAs γνωρίζει «ταχεία ανάπτυξη». Από το 2022 έως το 2023, ο αριθμός των συμβάσεων σχεδόν διπλασιάστηκε σε 42. Οι δυναμικότητες ανανεώσιμης ενέργειας που διατίθενται στην αγορά βάσει συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 υπερτετραπλασιάστηκαν σε 3,6 γιγαβάτ. Οι φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί συνέχισαν να κυριαρχούν στην αγορά PPAs. Υπογράφηκαν οι πρώτες διμερείς συμφωνίες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Οι συντάκτες της μελέτης Dena αναμένουν ότι «η προγραμματισμένη παραγωγή υδρογόνου σε συνδυασμό με τους κανονισμούς της ΕΕ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα συνεχίσει να δίνει ισχυρή ώθηση στη ζήτηση PPA». Ένας άλλος παράγοντας είναι η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα, γνωστή στην ορολογία της ΕΕ ως οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD). Αυτό αυξάνει την πίεση στις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές.

Οι συντάκτες της μελέτης Dena υποθέτουν ότι «η προγραμματισμένη παραγωγή υδρογόνου σε συνδυασμό με τους κανονισμούς της ΕΕ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα συνεχίσει να ενισχύει έντονα τη ζήτηση PPAs». Ένας άλλος παράγοντας είναι η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, η οποία στην ορολογία της ΕΕ αναφέρεται ως οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD). Αυτό αυξάνει την πίεση στις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές.

Οι εγγυήσεις προέλευσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βελτιώνουν την εικόνα και την αξιολόγηση βιωσιμότητας μιας εταιρείας. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στον πελάτη ή έμμεσα μέσω του δημόσιου δικτύου.

Σύνθετη αγορά

Ωστόσο, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι παιδικό παιχνίδι για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trawa, Μπούντε, «συχνά δεν διαθέτουν τους ανθρώπινους πόρους και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν εντατικά το θέμα». Επιπλέον, οι μεσαίες επιχειρήσεις συχνά δεν έχουν εικόνα των σχετικών δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πάροχοι υπηρεσιών θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Με τη βοήθεια μιας ανάλυσης, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αναλύσουν τις ατομικές τους απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και να αναπτύξουν μια στρατηγική αγοράς με βάση αυτό.

Η ανάλυση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρονική πορεία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί σημαντική βάση για τον προσδιορισμό του βέλτιστου χαρτοφυλακίου αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ αποφασίζεται εάν οι συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να είναι χρήσιμες. Εκτός από την Trawa, η First Climate, για παράδειγμα, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες PPA.

Σε ένα τεχνικό άρθρο, η Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών (DMB) επισημαίνει ότι οι νομικές συμβουλές είναι σημαντικές: «Όποιος σκέφτεται μία διμερή συμφωνία για την εταιρεία του θα πρέπει πάντα να ζητά συμβουλές από έναν παίκτη με κατάλληλη νομική εμπειρία σχετικά με τις διάφορες επιλογές και τον κατάλληλο σχεδιασμό μιας τέτοιας σύμβασης προμήθειας».

Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν επίσης να βρουν σχετικές πληροφορίες στο Renewable Energies Market Offensive, μια ένωση περίπου 50 εταιρειών που θέλουν να βοηθήσουν τη Γερμανία να πετύχει τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.

Το Renewable Energies Market Offensive δημοσίευσε ένα τυποποιημένο συμβόλαιο PPA. Το μοντέλο προσφέρει ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας την ευκαιρία «να είναι σε θέση να συνάψουν σύμβαση προμήθειας ακόμη και χωρίς εις βάθος γνώση των τύπων συμβάσεων PPA και των επιπτώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την πρωτοβουλία. Το κείμενο του υποδείγματος σύμβασης μπορεί να προσαρμοστεί.

Οι διακυμάνσεις στην παραγωγή εντός αυτής της συμβατικά συμφωνημένης προσφοράς δεν χρειάζεται να ρυθμίζονται από κατάλληλες συμβατικές επιλογές, λέει ο Τίμπορ Φίσερ (Tibor Fischer), εκπρόσωπος της Renewable Energies Market Offensive: «Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε την αγορά PPA σε μικρούς πελάτες».

Διαβάστε ακόμη