Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem αύξησε την Παρασκευή το ανώτατο όριο των τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών κατά 10% από την 1η Οκτωβρίου σε ετήσιο επίπεδο 1.717 λιρών (2.250,64 δολάρια), ένα άλμα που αποδίδεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα και στις συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Σε τελική ανάλυση, η αύξηση των τιμών που ανακοινώνουμε σήμερα οφείλεται στην εξάρτησή μας από μια ασταθή παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, η οποία επηρεάζεται πολύ εύκολα από απρόβλεπτα διεθνή γεγονότα και τις ενέργειες επιθετικών κρατών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, Τζόναθαν Μπρέρλεϊ., σύμφωνα με το Reuters.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλά νοικοκυριά», δήλωσε ο Μπρέρλεϊ.

Η αύξηση της Παρασκευής κατά 10% για ένα τυπικό νοικοκυριό διπλού καυσίμου ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Cornwall Insight δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ανώτατο όριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% λόγω των τιμών χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν ανακάμψει τους τελευταίους μήνες.

«Ενώ οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί κάπως σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η αγορά δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την ενεργειακή κρίση και τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε η συμβουλευτική εταιρεία.

Ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η αύξηση ήταν άμεσο αποτέλεσμα αυτού που περιέγραψε ως «αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική» που κληρονόμησε η κυβέρνηση των Εργατικών από το Συντηρητικό Κόμμα.

Το Cornwall Insight δήλωσε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για την προστασία των ευάλωτων από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας και ότι μακροπρόθεσμα απαιτείται στροφή προς τη βιώσιμη, οικιακή παραγωγή ενέργειας για να μειωθεί η ευπάθεια της Βρετανίας σε διεθνείς κλυδωνισμούς.

«Αν και δεν περιμένουμε επιστροφή στις ακραίες τιμές των τελευταίων ετών, είναι απίθανο οι λογαριασμοί να επιστρέψουν σε αυτό που κάποτε θεωρούνταν φυσιολογικό», δήλωσε ο Craig Lowrey, από την Cornwall Insight.

Η Βρετανία εισήγαγε ένα ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές το 2019. Το μέσο κόστος έφτασε στο υψηλότερο σημείο των 4.279 λιρών τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις αγορές ενέργειας.

Ο Σάιμον Φράνσις, συντονιστής του συνασπισμού End Fuel Poverty Coalition, δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας παραμένουν 65% υψηλότεροι από ό,τι πριν από την κρίση.

Διαβάστε ακόμη