Η Αίγυπτος σχεδιάζει να επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε κανονικά επίπεδα από το 2025 με τη βοήθεια διεθνών εταίρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπουλί (Mostafa Madbouly) σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 22 Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters.

Η βορειοαφρικανική χώρα είχε ως στόχο να γίνει περιφερειακός κόμβος για υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά από μια σειρά πρόσφατων ανακαλύψεων, συμπεριλαμβανομένου του γιγαντιαίου υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr με εκτιμώμενα 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Οι ελπίδες της κόπηκαν λόγω της έλλειψης συναλλάγματος που οδήγησε σε συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Υπάρχει ένα πολύ σαφές σχέδιο για να επαναφέρουμε τον όγκο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου με ξένους εταίρους στα προηγούμενα επίπεδα και να τον αυξήσουμε επίσης την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Μαντμπουλί.

Η κυβέρνηση δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε αρχίσει να πληρώνει τις οφειλές προς τις ξένες εταιρείες που εργάζονται σε πετρελαϊκά έργα στη χώρα.

Ένα σχέδιο πληρωμών για το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ξεκινήσει, δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο θα εξοφληθεί μέσω ενός προγραμματισμένου σχεδίου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Αίγυπτος κατέφυγε σε αποκοπή φορτίου για να διατηρήσει τη λειτουργία του ηλεκτρικού της δικτύου, λέγοντας ότι χρειάστηκε να εισάγει φυσικό αέριο και μαζούτ αξίας περίπου 1,18 δισ. δολαρίων για να τερματίσει τις μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος.

Η χώρα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από την καύση φυσικού αερίου.

Το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου δήλωσε τον Ιούλιο ότι η παραγωγή φυσικού αερίου ήταν 5,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το υπουργείο υπέγραψε τον Ιούλιο δύο συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες για την επένδυση 340 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Σουέζ.

Διαβάστε ακόμη