Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας την υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουν ορισμένα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού λόγω των κυκλώνων που προκαλούνται από το κλίμα, της αύξησης της θερμοκρασίας του ωκεανού και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τη Hürriyet Daily News.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαμόα, ο Γκουτέρες τόνισε ότι το μέλλον των νησιών του Ειρηνικού εξαρτάται από τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, έναν στόχο που σχεδόν 200 έθνη συμφώνησαν να επιδιώξουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο κόσμος βρίσκεται εκτός πορείας όσον αφορά την επίτευξη του κρίσιμου στόχου.

«Η υψηλή και αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας αποτελεί τεράστια απειλή για τη Σαμόα, τον Ειρηνικό και άλλα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν αποφασιστική διεθνή δράση», τόνισε ο Γκουτέρες.

Σημείωσε ότι η συμβολή της περιοχής του Ειρηνικού στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι μόλις 0,02%, ωστόσο φέρει το κύριο βάρος της κλιματικής κρίσης μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι έντονοι τροπικοί κυκλώνες και οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες στους ωκεανούς.

«Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αποτελώντας υπαρξιακή απειλή για εκατομμύρια κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα, δηλώνοντας: «Οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι οικονομίες καταστρέφονται. Και ολόκληρα εδάφη βρίσκονται αντιμέτωπα με τον αφανισμό». Προέτρεψε τα πλουσιότερα έθνη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την οικονομική στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών στη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, ο Γκουτέρες ζήτησε συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της πλαστικής ρύπανσης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Επισήμανε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον από μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή, υπονοώντας τους γεωπολιτικούς ελιγμούς μεταξύ της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα.

Διαβάστε ακόμη