Το φαινόμενο της μείωσης της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά αντλιών θερμότητας μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη μείωση ή τη διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να δοθούν κίνητρα στα νοικοκυριά να στραφούν από λέβητες ορυκτών καυσίμων σε αντλίες θερμότητας. Παρόλα αυτά, Ιάπωνες κατασκευαστές όπως η Daikin και η Panasonic Holdings παραμένουν αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και συνεχίζουν να επενδύουν στον τομέα, σύμφωνα με το ασιατικό μέσο ενημέρωσης, Nikkei Asia.

Γιατί μειώθηκε η ζήτηση στην αγορά αντλιών θερμότητας

Ένας από τους λόγους που παρατηρείται επιβράδυνση στην αγορά αντλιών θερμότητας, πέρα από το θέμα των επιδοτήσεων, είναι και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλές, το πλεονέκτημα κόστους των αντλιών θερμότητας σε σύγκριση με τους λέβητες ορυκτών καυσίμων είναι λιγότερο έντονο, καθιστώντας λιγότερο ελκυστική την επένδυση για τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, η άνοδος των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με πιθανές αλλαγές στις περιβαλλοντικές πολιτικές. Τα κόμματα αυτά ενδέχεται να είναι λιγότερο υποστηρικτικά προς τις πρωτοβουλίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των αντλιών θερμότητας.

Ιάπωνες κατασκευαστές στρέφονται στην ευρωπαϊκή αγορά

Παρά τις τρέχουσες προκλήσεις, οι ιαπωνικές εταιρείες παραμένουν αισιόδοξες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αγοράς αντλιών θερμότητας. Πιστεύουν ότι η τάση προς την απανθρακοποίηση θα συνεχιστεί, με γνώμονα τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και τις κυβερνητικές πολιτικές.

Έτσι, εταιρείες όπως η Daikin, η Panasonic και η Mitsubishi Electric πραγματοποιούν στρατηγικές επενδύσεις για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά της Ευρώπης. Επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα, εξαγοράζουν Ευρωπαίους κατασκευαστές και συνάπτουν συνεργασίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογία, τεχνογνωσία και δίκτυα πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Daikin Industries, η οποία κατέχει περίπου το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς, αναμένεται να ξεκινήσει φέτος τη λειτουργία ενός εργοστασίου 300 εκατομμυρίων ευρώ (273 εκατομμύρια δολάρια) στην Πολωνία.

Η Panasonic ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 45 δισ. γεν στο εργοστάσιο της στην Τσεχία, για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα αντλιών θερμότητας και η Mitsubishi Electric κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην Τουρκία.

Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί στην εξαγορά ευρωπαϊκών κατασκευαστών εξοπλισμού κλιματισμού, ελπίζοντας να αποκτήσουν τεχνολογία, τεχνογνωσία και δίκτυα πωλήσεων με στόχο τη μελλοντική επέκταση της αγοράς.

Η Mitsubishi Electric εξαγόρασε τον Απρίλιο τον Γάλλο κατασκευαστή κλιματιστικών Aircalo. Η Panasonic ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο συμφωνία για την απόκτηση του 40% της ιταλικής Innova. Η Daikin εξαγόρασε τη βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών θέρμανσης κατοικιών Robert Heath Heating στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη