Η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη των υποδομών και στις πολιτιστικές ανταλλαγές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες, όπως με την πανδημία COVID-19 και πιο πρόσφατα, την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Μελέτη της Κομισιόν διερευνά τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας στον τουριστικό τομέα στην ΕΕ. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν γενικά τη σχέση μεταξύ τουρισμού και κατανάλωσης ενέργειας, αυτή η έρευνα εστίασε συγκεκριμένα στις συνέπειες της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.

Οι επιπτώσεις για τους τουρίστες

Όταν οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τις ενεργειακές δαπάνες, που συγκαταλέγονται στις βασικές ανάγκες. Αυτό αφήνει λιγότερα χρήματα διαθέσιμα για αγαθά πολυτελείας, όπως οι δραστηριότητες αναψυχής, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας αυξάνουν άμεσα το κόστος των μεταφορών, ένα κρίσιμο στοιχείο πολλών τουριστικών δραστηριοτήτων. Συνακόλουθα, το αυξημένο κόστος μεταφοράς μπορεί να καταστήσει τα ταξίδια λιγότερο προσιτά για πολλούς καταναλωτές, με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις, ορισμένοι καταναλωτές ενδέχεται να μειώσουν τη συχνότητα των ταξιδιών τους ή να επιλέξουν μικρότερης διάρκειας διακοπές για να εξοικονομήσουν χρήματα. Μπορεί, ακόμη και να δίνουν προτεραιότητα σε προορισμούς με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος ή να επιλέγουν καταλύματα με ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Όσον αφορά τώρα στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας αυξάνουν το λειτουργικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των εταιρειών μεταφορών.

Καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος, τα περιθώρια κέρδους τους μπορεί να μειωθούν, οδηγώντας σε μειωμένες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε ακραίες, μάλιστα, περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που επιβάλλουν οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Τι πρέπει να γίνει

Για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας στον τουρισμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές που να αντιμετωπίζουν τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες επιπτώσεις.

  1. Εστίαση στην ενεργειακή απόδοση και την προσιτότητα: Οι πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, μπορούν να συμβάλουν στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των καταναλωτών και να στηρίξουν την τουριστική βιομηχανία.
  2. Μέτρα οικονομικής τόνωσης: Οι κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα οικονομικής τόνωσης για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας στην τουριστική βιομηχανία. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις ή προγράμματα δανείων.
  3. Ρυθμιστικές αλλαγές: Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να εισαγάγουν ρυθμιστικές αλλαγές για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, όπως η χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών ή ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών.
  4. Προώθηση του βιώσιμου τουρισμού: Με την ενθάρρυνση βιώσιμων τουριστικών πρακτικών, ο κλάδος μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και να μειώσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη