Δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας έχουν θέσει σε αναμονή συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού η κυβέρνηση απέτυχε να αγοράσει μέρος της Tennet Holding BV, διαχειριστή του μεγαλύτερου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Η EnBW Baden-Württemberg και η RWE έχουν καθυστερήσει τα σχέδιά τους να πουλήσουν τα μερίδιά τους στα γερμανικά δίκτυα μεταφοράς, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα επόμενα βήματα του Βερολίνου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σχεδιάζει τη συγχώνευση των τεσσάρων δικτύων υψηλής τάσης της χώρας, καθώς επιδιώκει να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2045. Το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού θα μπορούσε να κοστίσει έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι οι υπάρχουσες υποδομές είναι γερασμένες και η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα επιδιώκει να συνδέσει την βιομηχανική της «καρδιά» στο νότο με τις μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας στο βορρά.
Τον Ιούνιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς εγκατέλειψε τα σχέδια για την αγορά της γερμανικής μονάδας του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ολλανδίας Tennet, αφού αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ ακριβή. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ενός μειοψηφικού μεριδίου, αλλά η κατάρρευση της συμφωνίας – που αποτέλεσε πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση – καθυστερεί τώρα άλλες διαπραγματεύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η EnBW επιδιώκει να πουλήσει μέρος ή το σύνολο του εναπομείναντος μεριδίου της στον διαχειριστή δικτύου TransnetBW GmbH, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Πέρυσι, η κρατική τράπεζα KfW πλήρωσε περίπου 3 δισ. ευρώ για ένα μερίδιο 25% του δικτύου στη νοτιοδυτική Γερμανία.
Εν τω μεταξύ, η RWE διερευνά «διάφορες επιλογές» για το μερίδιο 25,1% που κατέχει στον διαχειριστή δικτύου Amprion GmbH, ο οποίος καλύπτει μεγάλο μέρος της δυτικής Γερμανίας, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Michael Müller νωρίτερα αυτό το μήνα. Σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein, το μερίδιο αποτιμάται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.
Και οι δύο εταιρείες έχουν «παγώσει» τις κινήσεις τους για πωλήσεις λόγω του αδιεξόδου γύρω από το θέμα της Tennet στη Γερμανία, ανέφεραν οι πηγές. Τόσο η RWE όσο και η EnBW αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες
Οι δύο επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – οι οποίες δεν διαθέτουν δικές τους γραμμές μεταφοράς – είναι επενδυτές στους διαχειριστές του δικτύου. Έχουν συμφέρον να πουλήσουν αυτά τα μερίδια για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων στον δικό τους μετασχηματισμό στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Η RWE σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 55 δισ. ευρώ και η EnBW έως και 40 δισ. ευρώ έως το 2030.
Διαβάστε ακόμη