Η Κίνα ενέκρινε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, 11 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε πέντε τοποθεσίες, αριθμός ρεκόρ αδειών, καθώς η κυβέρνηση στηρίζει ακόμη περισσότερο την πυρηνική ενέργεια στην προσπάθειά της να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Κρατικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τους νέους αντιδραστήρες σε τοποθεσίες που βρίσκονται διασκορπισμένες στις περιοχές Jiangsu, Shandong, Guangdong, Zhejiang και Guangxi, ανέφερε το κρατικό China Energy News. Η συνολική επένδυση και για τις 11 μονάδες θα ανέλθει σε τουλάχιστον 220 δισεκατομμύρια γιουάν (31 δισεκατομμύρια δολάρια) με την κατασκευή να διαρκεί περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με την οικονομική έκδοση Jiemian.

Η Κίνα θα ξεπεράσει Γαλλία και ΗΠΑ στην πυρηνική ενέργεια

Η Κίνα έχει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο και ενέκρινε 10 νέους αντιδραστήρες σε καθένα από τα δύο τελευταία χρόνια. Η χώρα αναμένεται να ξεπεράσει τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός ατομικής ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2030, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Η CGN Power Co., η εισηγμένη στο χρηματιστήριο μονάδα της κρατικής China General Nuclear Power Corp., ανέφερε σε ένα αρχείο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι έλαβε εγκρίσεις για έξι αντιδραστήρες σε τρεις τοποθεσίες. Η China National Nuclear Corp. δήλωσε στο WeChat ότι έλαβε το πράσινο φως για τρεις αντιδραστήρες, ενώ η State Power Investment Corp. δήλωσε ότι έλαβε έγκριση για δύο μονάδες.

Σύμφωνα με την Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας, η χώρα διαθέτει σήμερα 56 αντιδραστήρες σε λειτουργία, με συνδυασμένη δυναμικότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Πεκίνο είναι πιθανό να εγκρίνει περίπου 10 νέους αντιδραστήρες ετησίως για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, ανέφερε η Citic Securities Co. σε σημείωμά της.

Τα νέα έργα περιλαμβάνουν έναν αερόψυκτο αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας στο εργοστάσιο Xuwei στην Jiangsu, που θα λειτουργεί από την CNNC. Το σχέδιο είναι αυτό που είναι γνωστό ως αντιδραστήρας τέταρτης γενιάς, που παρέχει τόσο θερμότητα όσο και ηλεκτρική ενέργεια με πιο προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, δήλωσε η εταιρεία.

Η CNNC δήλωσε επίσης ότι έλαβε έγκριση για δύο αντιδραστήρες Hualong One στο εργοστάσιο Xuwei, ενώ και οι έξι αντιδραστήρες της CGN θα είναι Hualong One. Ο σχεδιασμός αυτός έχει κυριαρχήσει στα νέα έργα τα τελευταία χρόνια, καθώς χρησιμοποιεί σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής.

Διαβάστε ακόμη