Η Αίγυπτος αυξάνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά έως και 50%, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, καθώς η χώρα καταργεί σταδιακά τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή του υπουργείου ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε στο Reuters ότι η νέα αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εφαρμόστηκε το Σάββατο για το σύστημα προπληρωμένων μετρητών και θα εφαρμοστεί για τους κανονικούς μετρητές την 1η Οκτωβρίου.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 14,45% έως 50%, πρόσθεσε η πηγή.

Η τελευταία αύξηση επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα το καλοκαίρι, αλλά καθυστέρησε καθώς η χώρα αντιμετώπιζε ελλείψεις ενέργειας, με την υψηλή ζήτηση ψύξης να ανεβάζει την κατανάλωση.

Η Αίγυπτος κατέφυγε σε αποκοπή φορτίου για να διατηρήσει τη λειτουργία του δικτύου, λέγοντας ότι χρειάστηκε να εισάγει φυσικό αέριο και μαζούτ αξίας περίπου 1,18 δισ. δολαρίων για να τερματίσει τις μακροχρόνιες περικοπές. Η χώρα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από την καύση φυσικού αερίου.

Το Υπουργείο Πετρελαίου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Αίγυπτος παρέλαβε πέντε φορτία που περιείχαν 155.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα 21 φορτία που είχε συμβληθεί, με τον πρωθυπουργό Mostafa Madbouly να ανακοινώνει αργότερα τον τερματισμό των διακοπών ρεύματος για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να περικόψει τις επιδοτήσεις ενέργειας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επέκταση του δανειακού της προγράμματος με το ΔΝΤ σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, αλλά είχε επανειλημμένα αναβάλει τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα πάλευε με οικονομικές πιέσεις.

Διαβάστε ακόμη