Τα κτίρια συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην κατανάλωση ενέργειας όσο και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και την οικονομία. Για την αντιμετώπιση αυτoύ του προβλήματος, η παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία, Ricardo ηγείται της πρωτοβουλίας CLR: μια χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ υπηρεσία υποστήριξης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στις ενεργειακές κοινότητες να ηγηθούν έργων ενεργειακής ανακαίνισης. Τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα μόλις ανακοινώθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Τα κτίρια είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην ΕΕ. Είναι υπεύθυνα για το 40% περίπου της χρήσης ενέργειας και για το ένα τρίτο (36%) των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια. Το κτιριακό απόθεμα της ΕΕ ποικίλλει σημαντικά και πάνω από το 85% αυτού έχει κατασκευαστεί πριν από το 2001, ενώ το 85%-95% των κτιρίων που υπάρχουν σήμερα θα είναι ακόμα όρθια το 2050. Ωστόσο, τα ποσοστά ενεργειακών ανακαινίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ δεν είναι τα βέλτιστα σε σύγκριση με τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες, καθώς εκτιμάται ότι, κατά μέσο όρο, μόνο το 1% περίπου του κτιριακού αποθέματος της ΕΕ ανακαινίζεται κάθε χρόνο.

Η υπηρεσία υποστήριξης CLR θα ενισχύσει τα κοινοτικά κτίρια και θα επιτρέψει στις κοινότητες να αναπαράγουν έργα ενεργειακής ανακαίνισης στα κτίρια των μελών τους και των γύρω πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της μόνωσης, της εγκατάστασης νέων τεχνικών συστημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η υπηρεσία υποστήριξης θα βοηθήσει τις κοινότητες να ξεπεράσουν τα οικονομικά, νομικά, τεχνικά και πληροφοριακά εμπόδια για να παραδώσουν οικιστικά κτίρια που είναι ανθεκτικά στο μέλλον.

Ποια είναι τα 6 πιλοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024, μια ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής απέσπασε 75 αιτήσεις από 18 χώρες και τα τα πρώτα έξι πιλοτικά προγράμματα είναι τα εξής:

  • Το πράσινο σπίτι στο Καστέλο της Ιταλίας (Castello Green House): Μια συνεταιριστική κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (REC) που επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση (EE) και στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (RES) για κτίρια κατοικιών.
  • Κοινότητα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Αντροντόκο της Ιταλίας (Comunità Energetica Rinnovabile di Antrodoco): Η συγκεκριμένη REC έχει ως στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε 12 κτίρια κατοικιών, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30-40%.
  • REC των δήμων Πόστουα και Γκουαρνταμποζόνε της Ιταλίας: Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε 15 κτίρια κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οικογενειών που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια.
  • Επαρχιακό Συμβούλιο της Ζιρόνα στην Ισπανία: Το συμβούλιο προωθεί την ενεργειακή μετάβαση και τη βελτίωση της αποδοτικότητας μέσω της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας του. Η εφαρμογή τους περιλαμβάνει πέντε ενεργειακές κοινότητες με στόχο την κατανόηση των αναγκών των πολιτών, τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων και την ενίσχυση των γνώσεων σχετικά με τις νομικές πτυχές και την παρακολούθηση.
  • O ενεργειακός συνεταιρισμός ZuidtrAnt στο Βέλγιο: Ο συνεταιρισμός αυτός ασχολείται με ηλιακές στέγες, καθοδήγηση ανακαινίσεων και ενεργειακά θετικούς κόμβους. Το έργο τους Burenwerf έχει ως στόχο να ανακαινίσει περισσότερα κτίρια κατοικιών και να επεκτείνει το δίκτυο θερμότητας.
  • Wohnungseigentümergemeinschaft der Liegenschaft 1020 Wien Ybbsstraße 6 (Αυστρία): Η κοινότητα αυτή επικεντρώθηκε σε ανακαινίσεις και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ για 31 διαμερίσματα.

Διαβάστε ακόμη