Αντιφατικά είναι τα μηνύματα τα οποία έστειλαν δύο γερμανικοί εταιρικοί κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας – η E.on και η RWE– κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους. Αν και αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η κατανάλωσή της είναι μικρότερη.

Όσον αφορά την παραπέρα επέκταση των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, τίθεται σε σχέση με την δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στα δίκτυα.

Παράλληλα, τονίστηκε πως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν πάνε χέρι – χέρι με την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ με έμφαση τέθηκε πάλι το ζήτημα του τερματισμού των κρατικών επιδοτήσεων. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί στις γερμανικές εταιρείες πως πέφτει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, σημαντικό είναι το γεγονός πως η RWE επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Τα εξαμηνιαία στοιχεία των πιο γνωστών γερμανικών εταιρειών ενέργειας χαρακτηρίζονται από την ολοένα και πιο ορατή ενεργειακή μετάβαση. Την περασμένη Τετάρτη (14/08/24), οι διευθύνοντες σύμβουλοι της E.on και της RWE παρουσίασαν τα αντίστοιχα αποτελέσματά τους – και άσκησαν κριτική σε αυτές που θεώρησαν ως ορισμένες εξόφθαλμα ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάλυψαν το 57% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ένας λόγος για αυτό είναι η έντονη επέκταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων: 7,5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας προστέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους – μια παραγωγή συγκρίσιμη με επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες, αν και σε αντίθεση με τους πυρηνικούς σταθμούς, τα φωτοβολταϊκά δεν βρίσκονται υπό πλήρες φορτίο και δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και τις 8760 ώρες του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της E.on, Λέοναρντ Μπίρνμπαουμ (Leonhard Birnbaum), απαίτησε: «Νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα πρέπει να κατασκευάζονται μόνο εκεί όπου έχει νόημα η ενσωμάτωσή τους από την άποψη του δικτύου».

Η προειδοποίηση ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι παντού αρκετά ισχυρά για να απορροφήσουν όλη τη νέα ηλιακή ενέργεια δεν είναι εντελώς καινούργια – ειδικά όταν προέρχεται από έναν διευθυντή ενός διαχειριστή δικτύου. Ωστόσο, η έκταση που περιέγραψε ο Μπίρνμπαουμ την περασμένη Τετάρτη φαίνεται δραστική.

Στην περιοχή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της θυγατρικής της E.on, Edis, στο Βρανδεμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου δύο γιγαβάτ στις πιο πολυσύχναστες ώρες, δήλωσε ο Μπίρνμπαουμ.

Ωστόσο, στην ίδια περιοχή έχουν ήδη εγκατασταθεί 14 γιγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει την κατασκευή έως και 190 γιγαβάτ περαιτέρω δυναμικότητας.

«Αν κατασκευαστεί μόνο ένα κλάσμα αυτών των 190 γιγαβάτ, θα παράγουμε 25 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στην περιοχή Edis από όση χρειαζόμαστε σε περιόδους αιχμής», τόνισε ο Μπίρνμπαουμ. Αυτό θα ήταν υπεραρκετό για να τροφοδοτήσει όλα τα νοικοκυριά σε όλη τη Γερμανία με ηλεκτρική ενέργεια.

Εκκλήσεις να σταματήσουν οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ

Η δημιουργία πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί μέρος του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης: Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υπεραρκετή ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τις ηλιόλουστες κα «ανεμοδαρμένες» ώρες. Όταν υπάρχει λιγότερος ήλιος και άνεμος, όμως, η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια πρέπει επίσης να αποθηκεύεται για να καλύψει αυτές τις περιόδους.

Ωστόσο, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν συμβαδίζουν επί του παρόντος με την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ως εκ τούτου, ο Μπίρνμπαουμ δήλωσε: «Θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε αν ο καταιγισμός των ερωτήσεων που βλέπουμε δεν είναι ένα σημάδι ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε το τέλος της επιδότησης». Τώρα είναι η ώρα για μια ριζική αλλαγή παραδείγματος.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ (Christian Lindner – FDP) τάχθηκε επίσης υπέρ του ταχύτερου τερματισμού των επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι φορείς εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών λαμβάνουν τιμολόγια τροφοδότησης από το κράτος. Στην περίπτωση των ανεμογεννητριών, το επίπεδο της επιδότησης καθορίζεται μέσω δημοπρασιών. Υπάρχουν ήδη σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για την πράσινη ενέργεια με το τέλος της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Παρόλο που ο διευθύνων σύμβουλος της E.on προειδοποιεί κατά της ανεξέλεγκτης επέκτασης της ηλιακής ενέργειας, η εταιρεία του επωφελείται από το γεγονός ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επεκταθούν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Η δραστηριότητα των ρυθμιζόμενων δικτύων θα προσφέρει στην E.on σταθερά έσοδα για τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της E.on ύψους 4,9 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν κατά 14% χαμηλότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο, αυτό οφείλεται κυρίως σε εφάπαξ αποτελέσματα από το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τον αναλυτή Έρκαν Άσισεκ (Erkan Aycicek) από την Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), η εταιρεία σημείωσε καλές επιδόσεις, αν αυτά αφαιρεθούν. Η μετοχή της E.on σημείωσε πτώση της τάξης του 2% την περασμένη Τετάρτη.

Η RWE επωφελείται από τις ΑΠΕ – και υποφέρει από την πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Ο όμιλος RWE με έδρα το Έσσεν επωφελείται γενικά από την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η εταιρεία, η οποία ήταν γνωστή κυρίως για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, παράγει πλέον το 45% της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και έτσι παράγει για πρώτη φορά στην ιστορία της περισσότερο πράσινο ρεύμα από ό,τι ενέργεια με καύση άνθρακα. Οι εκπομπές CO2 της RWE μειώθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για τις επιχειρήσεις της RWE, η ενεργειακή μετάβαση φέρνει νέες ευκαιρίες κέρδους, αλλά και αυξανόμενες προκλήσεις. Για παράδειγμα, το προσαρμοσμένο EBITDA στην υπεράκτια αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά περίπου 9%. Στην χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια, αυξήθηκε κατά 40%. Συνολικά, ωστόσο, τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου μειώθηκαν κατά 30% σε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά και πάλι μετά την ενεργειακή κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η RWE μπορεί να κερδίσει λιγότερα χρήματα σε διάφορους τομείς.

Ο αναλυτής Γκούιντο Χόιμαν (Guido Hoymann) της Metzler Bank αναφέρει: «Το συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γερμανική ηλεκτροπαραγωγή είναι πιθανό να οδηγήσει σε πτώση των τιμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό εγείρει το ερώτημα πόσο αξίζει να επενδύσει κανείς σε μειούμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Το Facebook θα λαμβάνει στο μέλλον πράσινη ενέργεια από τη RWE

Ωστόσο, το τι συμβαίνει στη Γερμανία δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για την RWE. Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, ο όμιλος είναι πλέον και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πέρυσι, η RWE εξαγόρασε την ηλιακή δραστηριότητα του βορειοαμερικανικού ανταγωνιστή της Con Edison έναντι 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι ο όμιλος Facebook Meta σκοπεύει να προμηθεύεται μέρος της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα στις ΗΠΑ που κατασκευάζει επί του παρόντος η RWE.

Τώρα υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η RWE ενδιαφέρεται να αποκτήσει έως και το 49% της αμερικανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Calpine, η οποία είναι σημαντικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου RWE, Μάρκους Κρέμπερ (Markus Krebber), δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα την Τετάρτη. Ο ίδιος δήλωσε ότι η RWE σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στον τομέα της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ -ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών- και την περασμένη Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Meta του Facebook σκοπεύει να προμηθεύεται μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της RWE στις ΗΠΑ που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Διαβάστε ακόμη