Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στη Γερμανία για την έρευνά της σχετικά με τις εκρήξεις του 2022 που προκάλεσαν ρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, όπως ανέφερε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετά τη διαφυγή ενός βασικού υπόπτου από τη σύλληψη στην Πολωνία, σύμφωνα με το Reuters.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι οι Γερμανοί εισαγγελείς είχαν εντοπίσει έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων ως ύποπτο για την επίθεση σαμποτάζ του Nord Stream και είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψής του στην Πολωνία.

Η Πολωνία έλαβε το γερμανικό ένταλμα αλλά ο ύποπτος είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα καθώς η Γερμανία δεν συμπεριέλαβε το όνομά του σε βάση δεδομένων καταζητούμενων, δήλωσαν οι Πολωνοί εισαγγελείς στο Reuters.

Η Μόσχα πιστεύει ότι η γερμανική έρευνα θα κλείσει χωρίς να προσδιοριστούν οι υπεύθυνοι, δήλωσε το RIA επικαλούμενο τον Όλεγκ Τιαπκίν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.

«Έχουμε θέσει το ζήτημα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους από τη Γερμανία και άλλες πληγείσες χώρες σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τιαπκίν.

Οι πολυδισεκατομμυρίων αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα διασπάστηκαν από μια σειρά εκρήξεων τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες και οι δύο το αρνήθηκαν.

Οι New York Times, The Washington Post και η Wall Street Journal έχουν αναφέρει ότι η Ουκρανία – η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη συμμετοχή της – ήταν πίσω από την επίθεση.

Διαβάστε ακόμη