Η Chevron πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία πετρελαίου με την επιτυχή εξόρυξη πετρελαίου από ένα πεδίο υπερβολικά υψηλής πίεσης στον Κόλπο του Μεξικού. Το έργο Anchor, μια επένδυση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής για να ξεπεράσει τις προκλήσεις που θέτουν οι εξαιρετικά υψηλές πιέσεις, οι οποίες θεωρούνταν προηγουμένως πολύ επικίνδυνες για εξόρυξη, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτή η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει τεράστια αποθέματα προηγουμένως απρόσιτου πετρελαίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως και 5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου θα μπορούσαν να καταστούν διαθέσιμα για παραγωγή χάρη σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Μόνο ο Κόλπος του Μεξικού θα μπορούσε να δει μια σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με πιθανή επιστροφή στις μέγιστες επιπέδους παραγωγής του.

Η επιτυχία του έργου Anchor αποδίδεται στις εξελίξεις στον εξοπλισμό και την τεχνολογία γεώτρησης. Εταιρείες όπως οι NOV, Dril-Quip και Transocean ανέπτυξαν εξειδικευμένα εργαλεία ικανά να αντέχουν στις τεράστιες πιέσεις που συναντώνται σε αυτά τα βαθιά υδάτινα πεδία. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή και αποτελεσματική εξόρυξη πετρελαίου από αυτά τα δύσκολα περιβάλλοντα.

Η βιομηχανία είναι αισιόδοξη για τις δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας. Παρόμοια πεδία υψηλής πίεσης σε άλλες περιοχές, όπως η Βραζιλία, η Αγκόλα και η Νιγηρία, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν την ανακάλυψη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ αυτή η εξέλιξη προσφέρει νέες ευκαιρίες για την παραγωγή πετρελαίου, υπογραμμίζει επίσης την συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τα συναφή περιβαλλοντικά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη