Ακόμα και την πράσινη μετάβαση «χτυπά» η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν πολύ λίγοι τεχνίτες που μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ενώ νέα μελέτη του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelmann Stiftung) δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για δράση.

Οι εταιρείες κατασκευής στεγών έχουν υψηλή ζήτηση εδώ και χρόνια – ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι πλέον μόνο η σφράγιση στεγών, η επαναστέγασή τους ή η τοποθέτηση φεγγιτών, αλλά εγκαθιστούν ολοένα και περισσότερο φωτοβολταϊκά συστήματα – και ως εκ τούτου γνωρίζουν πραγματική άνθηση. Οι εν λόγω εταιρείες παίζουν βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, όπως δείχνει η ανάλυση Job Monitor του Bertelsmann Stiftung που δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου 2024.

Η ανάλυση περίπου 2,7 εκατομμυρίων ηλεκτρονικών αγγελιών εργασίας από το 2019 έως τα μέσα του 2023 στην αιολική και ηλιακή βιομηχανία δείχνει πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές μεταξύ των καθηκόντων στα παραδοσιακά επαγγέλματα και στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – αλλά και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για δράση.

Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να μην διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία

Οι θέσεις εργασίας για το κλίμα στους τομείς της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας απαιτούν ειδική τεχνογνωσία. Ενώ τα κεραμίδια στέγης ήταν επί μακρόν το κυρίαρχο δομικό υλικό στις καθημερινές εργασίες στέγασης, χρησιμοποιούνται πλέον όλο και περισσότερο φωτοβολταϊκά στοιχεία. Ωστόσο, συχνά υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασής τους. Η κατάσταση είναι παρόμοια για τους ειδικούς σε θέματα θέρμανσης και υδραυλικών εγκαταστάσεων και για πολλά άλλα επαγγέλματα που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση.

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν επομένως δύο προκλήσεις ταυτόχρονα: Εκτός από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, υπάρχει ένα αυξανόμενο κενό σε ειδικές εξειδικευμένες γνώσεις. Από το 2016, οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την «Ενεργειακή τεχνολογία σε στέγες και τοίχους» ως μία από τις πέντε ειδικότητες. «Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Οι εταιρείες στέγασης που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους πριν από το 2016 και θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα πρέπει επίσης να αποκτήσουν πρόσθετες δεξιότητες», λέει η Τζάνα Φίνγκερχουτ, εμπειρογνώμονας της αγοράς εργασίας στο Bertelsmann Stiftung.

Η ανάλυση των διαδικτυακών αγγελιών εργασίας στον κλάδο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας δείχνει ότι η ζήτηση για ειδικούς στην τεχνολογία υγιεινής, θέρμανσης και κλιματισμού ή στην ηλεκτρολογία κτιρίων επίσης αυξάνεται. Οι ειδικοί στην ηλεκτρολογία κτιρίων για την αιολική βιομηχανία επηρεάζονται περισσότερο από τις ειδικές απαιτήσεις δεξιοτήτων. Αντί της εμπειρίας στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση και συναρμολόγηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, οι αγγελίες εργασίας ζητούν όλο και περισσότερο τη θέση σε λειτουργία και τη συντήρηση ανεμογεννητριών.

Πρόσθετα προσόντα – αλλά πώς;

«Δεν χρειαζόμαστε απλώς περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους. Πρέπει επίσης να έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για τα καθήκοντα της αιολικής και ηλιακής βιομηχανίας», λέει ο συγγραφέας της μελέτης. Με βάση τα αποτελέσματα, το Ίδρυμα Bertelmann προτείνει τρεις προσεγγίσεις για την εξειδίκευση περισσότερων εργαζομένων για την ενεργειακή μετάβαση. Η στοχευμένη μετεκπαίδευση για άτομα με ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία είναι μόνο μία λύση – αλλά αυτό προσφέρεται ήδη από τις επαγγελματικές ενώσεις, τα κρατικά επιμελητήρια και ιδιωτικές εταιρείες όπως η Tüv. Η μερική εξειδίκευση θα αποτελούσε μια ευκαιρία για εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης ή για εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, των οποίων τα προσόντα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τελικά, ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, απαιτείται ένα εντελώς νέο επάγγελμα. Αυτό θα μπορούσε να συνδυάζει δεξιότητες από διάφορα επαγγέλματα για τη δημιουργία ενός συνολικού «ειδικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ή «ειδικού για το κλίμα». Για τον Φραντς Ξάβερ Πετεράντερλ, πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας και αντιπρόεδρο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών (ZDH), ένα τέτοιο βήμα δεν αρκεί: Τα περαιτέρω μέτρα κατάρτισης αποτυγχάνουν ήδη λόγω των πολύ λίγων και πολύ στενών ενδοεπιχειρησιακών εργαστηρίων κατάρτισης.

Χρειάζονται πρόσθετα κτίρια για την εγκατάσταση μηχανημάτων και την εκπαίδευση μαθητευόμενων ή τεχνιτών. «Πρέπει να επενδύσουμε εμείς οι ίδιοι σε αυτό. Ωστόσο, αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από επιχορηγήσεις και μέτρα χρηματοδότησης που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει πολύ αργά και πολύ διστακτικά», επικρίνει ο Peteranderl, μιλώντας στην Handelsblatt. Η ανισότητα μεταξύ ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης εξακολουθεί να υφίσταται όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επενδύει περισσότερα χρήματα στα πανεπιστήμια από ό,τι στην επαγγελματική κατάρτιση, επικρίνει.

Προκλήσεις για τα ειδικευμένα επαγγέλματα

Παρ’ όλα αυτά, ο Πετεράντερλ είναι αισιόδοξος και λέει: «Υπάρχουν πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις που παρέχουν περαιτέρω κατάρτιση με δική τους πρωτοβουλία και εισάγουν τους υπαλλήλους τους στις τελευταίες τεχνολογίες». Αλλά η περαιτέρω κατάρτιση συνδέεται συχνά με έξοδα και απώλεια εργασίας για τις επιχειρήσεις.

Ο Ρούφερ Μοντετόν ενοχλείται λιγότερο από τέτοιες ανησυχίες: «Δεν το βλέπω ως πρόβλημα το γεγονός ότι η κατάρτιση κοστίζει χρήματα και απαιτεί χρόνο. Εξάλλου, σε αντάλλαγμα έχουμε μεγάλη προστιθέμενη αξία, την οποία μπορούμε να μεταβιβάσουμε στους πελάτες μας».

Αντίθετα, θεωρεί προβληματικό το γεγονός ότι η εν λόγω περαιτέρω κατάρτιση δεν είναι υποχρεωτική και ότι επιτρέπεται σε εργαζόμενους χωρίς καμία εξειδίκευση να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες. Το γεγονός ότι οι ανειδίκευτοι εγκαταστάτες προκαλούν ζημιές στις στέγες είναι αναπόφευκτο.
Ως εκ τούτου, ο Πετεράντερλ συμβουλεύει τους καταναλωτές να προσλαμβάνουν πάντα ειδικευμένους εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων για λόγους ευθύνης και ασφάλισης. Μόνο αυτοί διαθέτουν την κατάλληλη άδεια για να «συνδέσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, να εγκαταστήσουν έναν αντιστροφέα ή να εγκαταστήσουν μια αντλία θερμότητας», λέει ο αντιπρόεδρος του ZDH.

Διαβάστε ακόμη