Ο Λεονάρντ Μπιρνμπαουμ, διευθύνων σύμβουλος της E.ON, του μεγαλύτερου διαχειριστή ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη, ζητά καλύτερα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στα ηλεκτρικά δίκτυα της Γερμανίας. Πιστεύει ότι ένα κρίσιμο στοιχείο για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση είναι ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο που προσφέρει επαρκείς αποδόσεις στις επενδύσεις σε υπάρχοντα και νέα δίκτυα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπιρνμπαουμ έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μετά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της E.ON για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τόνισε την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου, τονίζοντας τον ρόλο του στην διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης. Αυτή η μετάβαση επικεντρώνεται στην απομάκρυνση από την παραδοσιακή, κεντρική παραγωγή ενέργειας προς ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα με πολλές μικρότερης κλίμακας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Μπιρνμπαουμ, χωρίς τα κατάλληλα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης διατρέχει κίνδυνο. Ανέφερε ειδικά τα «εκατομμύρια αποκεντρωμένων μονάδων και πρωταγωνιστές» που θα είναι βασικοί παράγοντες σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο. Αυτές οι αποκεντρωμένες μονάδες πιθανώς αναφέρονται στους μικρούς ανεμογεννήτριες και στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που θα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας σε ένα πιο κατανεμημένο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα.

Το κάλεσμα του Μπιρνμπαουμ για δράση υπογραμμίζει ένα πιθανό εμπόδιο στα φιλόδοξα σχέδια της Γερμανίας για μια ενεργειακή μετάβαση. Οι ιδιωτικές εταιρείες πρέπει να έχουν οικονομικά κίνητρα για να επενδύσουν στην επέκταση και εκσυγχρονισμό της υποδομής του ηλεκτρικού δικτύου. Αυτή η υποδομή είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των πολυάριθμων αποκεντρωμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό σύστημα.

Η επείγουσα ανάγκη του μηνύματος του Μπιρνμπαουμ προέρχεται από το γεγονός ότι μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση βασίζεται σε ένα ισχυρό και προσαρμόσιμο ηλεκτρικό δίκτυο. Χωρίς επαρκείς ιδιωτικές επενδύσεις, η Γερμανία μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τους στόχους της για ένα καθαρό και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη